Финансистът Симеон Дянков, част от първото правителство на Бойко Борисов,

...
Финансистът Симеон Дянков, част от първото правителство на Бойко Борисов,
Коментари Харесай

Симеон Дянков: Петков и Василев ще трябва да разговорят с ГЕРБ

Финансистът Симеон Дянков, част от първото държавно управление на Бойко Борисов, е оптимист за съставянето на държавно управление в границите на новоизбрания парламент. Проследил договарянията за сформиране на коалиция от последните дни, извършени сред Политическа партия, Българска социалистическа партия, Има Такъв Народ и Демократична България, Дянков регистрира безспорните сложното, които ще се появят със съчетаването сред ляво и дясно. Като съществени крайъгълни камъни Дянков вижда тематиките енергетика, обществена политика и влизането на България в Еврозоната.

" Допълнително ще натежи продължаващата инфлация - нужни са бързи политики, за което не виждам обаче единодушие за това сред съдружните сътрудници ", съобщи Симеон Дянков в изявление за Нова телевизия.

Едновременно с това обаче самите сътрудници се вижда, че са наясно, че в случай че няма продължителност на държавно управление, нови политически субекти запълват празните пространства. В момента лявото е такова, особена в случай че Българска социалистическа партия не съумее да притегли със съществени политики и начинания последователи, само че от сходна орис е застрашено и дясното пространство, в което с лекост може да се настани една демократична групировка като Има Такъв Народ.

Според Симеон Дянков без значение от поръчките до този миг и това, че ГЕРБ не вземат участие в диалозите за сформиране на коалиция, на " Продължаваме промяната " ще са нужни някакви диалози с ГЕРБ - въпреки всичко това е втората по величина парламентарна група, а и имат сходни позиции по някои въпроси - например влизането в Еврозоната. " Без ГЕРБ ще е мъчно на това държавно управление. На Политическа партия им трябват конституционни болшинства по някои от тематиките, които желаят да развият, да вземем за пример правосъдната промяна ", съобщи Симеон Дянков.

Той не счита, че сега е време за оставката на Бойко Борисов или неговото отдръпване. Все още ГЕРБ е млада партия, единствено на 12 години, и е още доста подвластна от водача си. Въпреки това би трябвало да се погледнат съществени политики в партията, а и огромна част от министрите от последното държавно управление, например МТСП, здравния и инфраструктурните министри, би трябвало да се отдръпват и да не бъдат съществени фрагменти в ГЕРБ. Това се видя доста ясно и на изборите, отсече Симеон Дянков.

За Бюджет 2022

Според Симеон Дянков не е проблем закъснението с образуването и гласуването на бюджета за идната година. Действително обстановката е невиждана в най-новата ни история, защото по това време на годината постоянно сме имали бюджет. Дянков обаче не счита това за съдбовно. Според него в края на януари бюджет ще има.

" Ще влезем с обновения бюджет от предходната година. До края на януари ще формираме бюджет и няма проблем един месец да се изкара с 1/12 от бюджета за предходната година ", съобщи Дянков. По думите му е необходим нов диалог за пенсиите, за които беше дадено да се усилят от 25 декември. Гам ще са нужни сред 2.5 и 3 милиарда лв.. Освен това са нужни политики за отплата на по-сабите обществено групи, където обещаното нарастване няма да компенсира инфлацията от над 10% в дребната кошница. Ако би бил финансов министър Дянков би гледал доста по-подробно къде е инфлацията по браншове. Самата инфлация ще продължи.

На този стадий не е належащо налозите да порастват, като дефицитът може да се компенсира от парите, които ще влязат от европейските фондове. 2023/2024 година това неизбежно ще би трябвало да стане, уверен е Дянков.

За Еврозоната

Симеон Дянков е уверен, че България би трябвало да влезе в Еврозоната - по този начин или другояче към този момент имаме дата и би трябвало да се стремим към тази дата. В обединението, която се образува обаче, има разнобой. За едно такова дейности би трябвало да се разгърне необятна акция в продължение на 2-3 години, а ние сме точно тук съдбовно закъснели.

Не би трябвало да има инфлационен трус при влизането ни в Еврозоната, най-малко в първия миг поради закрепения курс, в който сме, изясни Дянков. Въпросът е по какъв начин ще реагираме на продължаващия инфлационен развой, който се развива и в Еврозоната. Това към този момент в последните месеци се появява като терзание и за Симеон Дянков и за бюджетарите, които ще държат хазната в идващите години.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР