Финансирането от фонда Следващо поколение ЕС“ (Next Generation EU –

...
Финансирането от фонда Следващо поколение ЕС“ (Next Generation EU –
Коментари Харесай

Fitch посочи важното условие за растежа на българската икономика

Финансирането от фонда „ Следващо потомство Европейски Съюз “ (Next Generation EU – NGEU) може да поддържа растежа на българската стопанска система, само че страната ни би трябвало да увеличи степента на асимилиране на средства. Това се споделя в отчет на рейтинговата организация Fitch, представен от уеб страницата.

Перспективата за доста финансиране за вложения в България от Европейският съюз, и по-конкретно в  рамките на фонда за 750 милиарда евро и неговото въздействие върху икономическия напредък, бе главния мотор за проверката на вероятността пред рейтинга на страната, означават от организацията.

През февруари Fitch увеличи вероятността пред дълготрайния кредитен рейтинг на България в задгранична и локална валута от постоянна на позитивна, отразявайки разсейването на макроикономическите опасности, произлизащи от пандемията от ковид. За позитивната проверка способства и по-устойчивата стопанска система и стабилната политическа рамка, както и продължаващият еволюционен прогрес към приемането на еврото. Рейтинга BBB бе доказан.

България се чака да бъде един от главните бенефициенти на прехвърлянията от Европейския съюз, като тук влиза 16,6 милиарда евро (27% от брутния вътрешен артикул на България за 2020 г.), от Многогодишната финансова рамка за интервала 2021 - 2027 година (МФР) и 7,5 милиарда евро (12% от бвп) под формата на безплатни средства от NGEU. След Хърватия, България има най-високия дял на средства като % от Брутният вътрешен продукт в целия Европейски Съюз.

„ Fitch има вяра, че европейските фондове ще поддържат макроикономическите вероятности на България, вдигайки растежа от плануваните 3% през 2021 година на 4-5% през 2022-2025 година “, разяснява шефът на Fitch Ratings Федерико Салазар.

Според него обаче съществуват и някои провокации, които биха могли да лимитират въздействието върху дълготрайния евентуален напредък.

Сред тях е потенциала на България да поеме притока от средства от Европейски Съюз поради техния размер (около 5,5% от Брутният вътрешен продукт на година в интервала 2021 – 2027 г.) и институционалните ограничавания.

Капацитетът за асимилиране на евросредства в България се е подобрил, само че към момента е на по-ниско от междинното за Европейски Съюз равнище. Степента на асимилиране на евросредства (определено като изразходвани пари) по всички стратегии през последната Многогодишната финансова рамка (2014 – 2020 г.) е 50% в края на 2020 година, сочат данни на съгласно данни на Европейската комисия.  Същевременно с това сумата, която е разпределена, само че не е наложително изразходвана, се равнява на 90%.

Степента на асимилиране на на европейските структурни и капиталови фондове (която съставлява петте съществени стратегии на МФР) е 49%, много под междинното за Европейски Съюз равнище от 55%.

Според Fitch nякои секторни проблеми също способстват за административните провокации. По тематиката с екологичния преход на страната към момента има въпроси по отношение на потенциала на плановете и относително неприятните резултати на България в работата по енергийни и климатични стратегии. Същевременно с това въпросите, свързани с стратегиите за нововъведенията и цифровизацията евентуално ще изискват правене на законодателни промени, които може да се окажат противоречиви.

Общата продуктивност е друга област, която може да се възползва от обилни вложения от Европейски Съюз, изключително в случай че те са в композиция с по-високи частни вложения.

През последното десетилетие степента на вложения в България остава към 20% от евентуалната продукция, сочат данни на Европейската комисия. От Fitch обаче означават, че сега е мъчно да се каже дали степента на вложения може да нарасне в дълготраен проект, защото няма доста изясненост по капиталовите планове, които ще бъдат финансирани.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР