Финансирането на общинските проекти за пътна и ВиК инфраструктура все

...
Финансирането на общинските проекти за пътна и ВиК инфраструктура все
Коментари Харесай

Конфликтът между бившите управляващи бави парите за общините

Финансирането на общинските планове за пътна и ВиК инфраструктура към момента се бави. Причината за това е, че служебният кабинет е наследил от предходния четири разнообразни листата с общински обекти, които би трябвало да получат 418 млн. лева Това съобщи служебният районен министър Иван Шишков в изявление за „ Евроком “. По думите му до 10 дни би трябвало да бъде подготвен последният, финален лист.

Така спорът сред някогашните ръководещи, в лицето на „ Продължаваме промяната “ и „ ИТН “, продължава да хвърля сянка върху плановете, а прозорецът за поправки от ден на ден се затваря с идването на зимния интервал.

Припомняме, че някогашният районен министър Гроздан Караджов (ИТН) и управлението на Министерство на регионалното развитие първи изготвиха лист с планове, които да бъдат финансирани. След последвалия скандал сред ръководещите съдружни сътрудници, някогашният министър председател Кирил Петков и финансовият министър Асен Василев (ПП) не бяха удовлетворени от класираните планове. В следствие Министерство на регионалното развитие и Министерството на финансите се надпреварваха и изготвиха още 3 листата. И макар че последното класиране, към което се сплотиха Петков и Караджов, въпреки и видимо, бе признато на съвещание на Министерски съвет, парите по този начин и не стигнаха до общините.

Когато някой е подготвен да промени критериите без съображение, се е получило това, което наследихме – 4 листата, последният от които е признат с решение на предходния Министерски съвет “, разяснява Шишков.

Той изясни, че окончателният лист, върху който работи служебния кабинет, е въз основата на ясни критерии. Водещ е съществуването на позволение за градеж, което желаеха и от НСОРБ. " Ако бяха раздадени 418 млн. лева без ясни критерии,  евентуално сега щеше да има доста по-голямо недоволство ", разяснява Шишков.
Ремонтите на пътища
Според служебния министър е значимо да се направи разбор за какво настоящите поправки са се трансформирали в съществени. Шишков изясни, че някои са станали такива поради изменени нивелета и избрани характерности на пътя. Очаква се анализът да бъде подготвен преди съставянето на Народно заседание и след сформирането му да бъде импортиран. Министърът изрази подготвеност да направи промени в наредби, тъй че още по-ясно да се регламентират границите на настоящите и главните поправки. 

Основният проблем е безхаберното отношение на някогашните ръководещи от ГЕРБ към закона и към метода, по който се влага и строи “, сподели той.

Шишков добави, че страната дефинира разпоредбите и компаниите е трябвало да избират дали да работят, извършвайки всички поправки като настоящи, или да не работят.

Припомняме, че тематиката се разгорещи по време на кабинета „ Петков “, откакто районният министър изиска в актуализацията на бюджета да залегнат 3.9 милиарда лева за ново строителство, само че и за настоящи и съществени поправки. Бившият министър председател Петков обаче съобщи, че парите още веднъж ще отидат в " корумпирани компании ". Това постави и финален завършек на ръководещата коалиция, тъй като Има Такъв Народ изтегли министрите си.
„ Узаконяване “ на инфраструктурни обекти
Служебният районен министър подсети и за оставения от предходното служебно държавно управление текст за оповестяване на толерантност на инфраструктурните обекти, за които е открито нелегално строителство. Става въпрос за лотове от  автомагистрала „ Хемус “, както и за елементи от пътя „ Видин – Ботевград “, които са предоставени на държавното сдружение „ Автомагистрали “, само че то е превъзлагало дейностите по така наречен инхаус процедура на други компании. Тук влизат и противозаконните поправки на язовири, разкрити от предходните служебни държавни управления.

ДНСК беше изготвил констативни актове и протоколи за нелегално строителство на част от тях. Считаме, че трябваше да бъдат оповестени за търпими, с цел да не бъде унищожено издигнатото в интерес на страната, разяснява министърът.

Няма да се молим на никой политик да вкарва текст за толерантност. Ще подложим на публично разискване промените в Закон за устройство на територията. Когато има Народно заседание, ще ги внесем ", съобщи още Шишков.

Министърът ще анулира тълкувателното писмо на предходния министър Гроздан Караджов до основните архитекти, с което им се указва да издават позволения за градеж като спешни поправки на язовирите.
Тунелите „ Ечемишка “ и „ Витиня “
Другата седмица се чака да бъде пусната за придвижване лявата тръба на тунел „ Ечемишка “ на автомагистрала „ Хемус “ в посока Варна, а до края на месеца би трябвало да е подготвена и едната тръба на тунел „ Витиня “. Това пък заяви зам.-регионалният министър Захари Христов в изявление за БТВ.

Припомняме, че поради забавените поправки на двете уреди, служебният министър Иван Шишков смени управлението на „ Автомагистрали “ преди две седмици.

Ако обявата ви е била забавна и потребна, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР