Финалът на четвъртия сезон на столичните Литературни маршрути на фондация

...
Финалът на четвъртия сезон на столичните Литературни маршрути на фондация
Коментари Харесай

"Литературни маршрути" през есента: памет за Георги Рупчев

Финалът на четвъртия сезон на столичните " Литературни направления " на фондация " Прочети София " ще бъде през есента. Той ще приключи с нощна обиколка, паметна плоча и поетично четене в памет на поета Георги Рупчев, маршрут за Светослав Минков и тур в националната изложба - " Квадрат 500 ".

На 7 септември от 21,30 ч в границите на самодейността " Нощ на литературата " поетесата Албена Тодорова ще направи първия вечерен маршрут, наименуван от нея " Гърбовете на града. Нощна поетична обиколка ".

Почитателите на литературата ще тръгнат от площад " Славейков ", ще минат около гърба на Централната поща, на някогашната Телефонна палата и ще се насочат към улица " Три уши " в посока Халите. " Ще се вглеждаме в пространствата, които на дневна светлина подминаваме и ще четем текстове от Мария Вирхов, Георги Рупчев, Константин Павлов, Биньо Иванов, Малина Томова, Атанас Далчев и други поети ", описват уредниците от " Прочети София ".

 Превъртане на световетеС код Dnevnik100 получавате най-малко 10% отстъпка

На 10 септември от 11 ч ще бъде открита паметна плоча пред дома на поета и преводач Георги Рупчев (1957 - 2001) на ул. " Христо Максимов " №20. Тя е направена от скулптора Камен Старчев. От 12 ч ще се организира поетично четене в парк " Гео Милев " (в непосредственост до ул. " Бетховен " и парк-кафе " Гео Милев " ).

Водещ на събитието ще бъде поетът Иван Ланджев. В него ще вземат участие Валентина Рупчева - брачната половинка на Георги Рупчев, както и поетите Боряна Кацарска, Владимир Левчев, Силвия Чолева и Стефан Иванов, които ще прочетат негови стихотворения и ще опишат техни мемоари за поета. Гост-музикант ще бъде Петко Славов.

Разходката по следите на Светослав Минков ще стартира от вкъщи на писателя на ул. " Вишнева " 16Б на 27 септември от 18,30 ч.

 РазказиС код Dnevnik100 получавате най-малко 10% отстъпка

" Там участниците ще имат избор дали да си вземат по едни фантастични очила, диаболистични часовници или американски роботи. И отсам маршрута става троен, алеите се разклоняват - едновременни из улиците на София; из фантастичната библиотека " Аргус " ; из прозата на писателя. Питаме се: с кого Светослав Минков си написа писма; какви книги има в библиотеката му; по какъв начин технизацията на света трансформира техниките на описване. Но и за нещо по-общо се чудим - по какъв начин в един реален, прекомерно реален, български канон се оправя първият повествовател на научнофантастични истории ", споделя литературният теоритик Камелия Спасова, основател на маршрута.

 Светослав Минков: строго поверителноС код Dnevnik100 получавате най-малко 10% отстъпка

И прибавя: " Накрая, смъкваме очилата, часовниците и двойниците, с цел да стигнем до две доста прозаични точки: 1. присъединяване на Иван Минков (брат на Светослав Минков) в подготовката на атентата в църквата " Света Неделя " ; 2. правосъдният развой по дело № 585 от 6 до 23 юли 1942 година против Никола Вапцаров. Минков свидетелства в отбрана на Вапцаров, само че макар напъните му следва разстрел. И най-после, както споделя самичък Минков: " Може ти, драги читателю, да не си склонен с нас, може да ти стане и погрешно... " , само че архивът на писателя е платен преди шест години на търг за 2.66 стотинки. "

Есенните " Литературни направления " ще приключат през октомври с една по-различна разходка в партньорство с медиаторската стратегия " Гледане с схващане ", самодейност на фондация " Изкуство - каузи и документи " и " Гьоте институт ". Фокусът на този тур ще е да разшири подтекста, да показа взаимоотношенията на художничките с писателки и интелектуални кръгове в интервала, да потърси общи тематики и взаимни въздействия, да предложи метафорични връзки с поезията и да опита да види литературата като ключ към разбирането на изобразителното изкуство.

Събитията са със свободен достъп и без авансово записване.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР