Филологическият факултет на Пловдивския университет Паисий Хилендарски“ открива най-престижната си

...
Филологическият факултет на Пловдивския университет Паисий Хилендарски“ открива най-престижната си
Коментари Харесай

Стартират Паисиевите четения

Филологическият факултет на Пловдивския университет „ Паисий Хилендарски “ открива най-престижната си научна конференция „ Паисиеви четения “. Двудневният теоретичен конгрес ще се организира в Аудитория №6 на Ректората на висшето учебно заведение и стартира в 10:00 часа, оповестиха уредниците на конференцията.

Тази година тя е отдадена на трите юбилея, които празнува най-голямото висше учебно заведение в Южна България - 300 години от рождението на Паисий Хилендарски, 260 години от написването на свещената за българите негова „ История славянобългарска “ и 60 години от канонизацията му за светец.

Конференцията се организира за 40-ти път, тъй че това е самобитен празник и за самия Филологически факултет, обясниха от деканата.

Научният конгрес ще се организира в 9 секции и 2 кръгли маси, в които са поканени повече от 160 участника. Пленарният отчет ще бъде показан от гост-лектор – проф. Илияна Кръпова - одобрен академик, откривател и учител в университета „ Ка’Фоскари “ във Венеция.

Съпътстващо събитие в тазгодишната конференция ще е откриването на изложбата, отдадена на 100 години от основаването на отдела „ Редки и скъпи сбирки “ в Народната библиотека „ Иван Вазов “.

Отделно, от 17.00 ч. в зала „ Компас “ на Пловдивския университет ще бъдат показани нови научни издания, обвързани тематично с актуалните юбилейни „ Паисиеви четения “.

За конференцията е направен и специфичен афиш с персоналния щемпел на Паисий Хилендарски, дело на художника Александър Байтошев.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР