Филмите Паднали листа, 20 000 вида пчели, На Адаман, В

...
Филмите Паднали листа, 20 000 вида пчели, На Адаман, В
Коментари Харесай

На кинофестивала във Венеция бяха обявени финалистите за Наградата LUX на публиката за 2024 г.

Филмите " Паднали листа ", " 20 000 типа пчели ", " На Адаман ", " В димна сауна " (Smoke Sauna Sisterhood) и " Учителска стая " (The Teachers` Lounge) ще се състезават за Наградата LUX на публиката за 2024 година, бе оповестено на кинофестивала във Венеция, заяви пресслужбата на Европейския парламент.

" Обичаме нашите европейски филми, тъй като разкриват нашите фантазии, страхове и очаквания. Европейската аудитория потвърди интереса си предходната година, като 45 000 европейци гласоподаваха, с цел да изберат спечелилия. Тази година всеки от петте определени кино лентата дава неповторим взор за провокациите и опциите, пред които се изправя европейското общество - овластяване на дамите и девойките, възходяща обществена правдивост и тъждество, подсилване на многообразието. Сега е време да изберете идващия победител с нас - гледайте безплатните прожекции във всички страни от Европейски Съюз и гласувайте на нашата платформа ", сподели Евелин Регнер, зам.-председателка на Европейския парламент.

" 20 000 типа пчели " на испанската режисьорка Естибалис Уресола Солагурен споделя историята на осемгодишно дете, което търси своята еднаквост.

В " Паднали листа " финландецът Аки Каурисмаки споделя една елементарна любовна история сред елементарни хора - служителка в супермаркет и уединен и алкохолизиран служащ.

" На Адаман " на Никола Филибер е документален филм за неповторима психиатрична клиника на плаваща платформа по Сена.

" Smoke Sauna Sisterhood " на естонската режисьорка Ана Хинт наблюдава група млади дами, които споделят съкровени секрети в тъмна димна сауна.

Германската продукция " The Teachers` Lounge " на режисьора Илкер Чатак споделя историята на млада учителка в гимназия, която се отличава с идеализма си от сътрудниците си. Тя се заем пъкъла проверява поредност от обири измежду учителите.

Номинираните пет продукции ще бъдат преведени със надписи на 24-те публични езика на Европейски Съюз и ще се прожектират в киносалони на територията на страните членки.

Европейската аудитория ще може от 1 септември да гласоподава за номинираните филми на платформата за премията. Победителят ще бъде определен от гласовете на публиката и вота на членовете на Европейския парламент и ще бъде разгласен през март 2024 година на гала, проведена от Европейския парламент.

Европейската кино премия LUX на публиката се присъжда от Европейския парламент (ЕП) и Европейската кино академия. Призът даде нов живот на кинонаградата на Европейския парламент, която се присъждаше от 2007 година Европейската институция е единственият парламент в света, който връчва премия за достижения в региона на киното.

Чрез филмовата премия Парламентът поддържа разпространяването на европейски филми от 2007 година насам, като обезпечава надписи на 24 езика на Европейски Съюз за филмите, участващи в крайното съревнование. От 2020 година евродепутатите и феновете на киното в Европа гласоподават дружно, с цел да изберат най-хубавите филми, режисьори и артисти. През годините, в които членовете на Екологичен потенциал определяха лауреатите на премия LUX, в киносалоните в Европа бяха показани над 100 продукции. Наградата се концентрира върху главните права, интеграцията на уязвимите групи в обществото, битката с бедността и насилието против дами.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР