Филми като Отнесени от вихъра“, които са критикувани заради начина,

...
Филми като Отнесени от вихъра“, които са критикувани заради начина,
Коментари Харесай

Спайк Лий: „Отнесени от вихъра“ трябва да се гледа

Филми като „ Отнесени от вихъра “, които са подложени на критика поради метода, по който показват афроамериканците, би трябвало да бъдат налични за необятната аудитория. Това съобщи именитият режисьор Спайк Лий в предаването The View по ABC в петък. 

" По подигравка на ориста, само че " Черен в клана " (филмът на Лий от 2018-а) стартира с едни от най-известните подиуми в киното - тази, в която Скарлет О`Хара върви измежду убитите и ранените след огромната борба в Гражданската война ", сподели Лий.

Чернокожият режисьор отива още по-далеч: 

„ Мисля, че един от най-расистките филми в историята - „ Раждането на нацията “ на Д. У. Грифит, също би трябвало да се гледа. Аз го демонстрирам на моите студенти в Нюйоркския университет “.

Коментарите на Лий идват дни откакто стрийминг услугата HBO Max смъкна  „ Отнесени от вятъра “ от платформата си с уточнението, че ще върне кино лентата по-късно с спомагателен подтекст, обясняващ расисткото му наличие. Американският кино институт е поставил  " Отнесени от вихъра “ под №6 в класацията си „ Стоте най-хубави кино лентата на всички времена “. 

Водещата на " The View " Упи Гордбърг също говори за решението на HBO Max, както и за прекъсването на дългогодишната риалити поредица COPS ( " Ченгета “) от Paramount. 

" Лично аз считам, че би трябвало да слагаме нещата в исторически подтекст. Защото в случай че почнем да махаме всеки филм, в който има стандарти за черните и ни показват погрешно - каза Голдбърг - това ще стане един доста дълъг лист с филми. "

„ Ако преди кино лентата се каже " Вижте, това е снимано, когато нещата са били разнообразни. Знаете, че към този момент не вършим по този начин “, това би трябвало да е задоволително - просто едно предизвестие с цел да поставим нещата в подтекст - добави тя. - А за COPS мисля, че в случай че арестуват всевъзможни хора - бели, жълти, кафяви… може да се върне. Но до момента имах възприятието, че от самото начало задържат единствено черни хора “. 

***

Спайк Лий е американски режисьор, сценарист и артист с номинации за “Оскар ” за най-хубав автентичен и най-хубав документален филм. През 2019 година получи първите си номинации за най-хубав филм и най-хубав режисьор и завоюва отличието за най-хубав приспособен сюжет за " Черен в клана ".

Упи Голдбърг  е американска актриса, сценарист и продуцент с над 160 кино лентата, носителка на 4-те основни награди в шоубизнеса: “Еми ” (за телевизия), “Грами ” (за музика), “Оскар ” (за кино)и “Тони ” (за театър). Голдбърг има особена връзка с „ Отнесени от вихъра “. През 1991 година тя  завоюва " Оскар " за най-хубава поддържаща роля. Това беше едвам втората академична премия за чернокожа актриса - първата бе извоювана 51 години по-рано от Хати Макданиълс за ролята на робиня в „ Отнесени от вихъра “. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР