Филмът-портрет на легендарния актьор, вечен любимец на публиката в театъра

...
Филмът-портрет на легендарния актьор, вечен любимец на публиката в театъра
Коментари Харесай

Филм - портрет за личността на легендарния актьор Георги Парцалев



Филмът-портрет на именития артист, безконечен любим на публиката в театъра и феновете на дребния екран - Георги Парцалев ще бъде излъчен довечера в Сатиричния спектакъл . С това ще бъде изказано едно огромно опрощение, ще бъде поднесен реверанс пред личността и гения на Парцалев.

Режисьор на документалния филм е доцент доктор Валентина Фиданова .

„ По-добре късно, в сравнение с в никакъв случай, тъй че довечера ние всички от театъра вършим реверанс пред огромния Парцалев “, сподели пред БНР Валентина Фиданова.

Навремето не се е разрешило поклонението след гибелта на артиста да бъде точно там, където той е отдал сили, сила и самобитния си гений - в Сатиричния спектакъл.

Документалният филм „ Парцалев ” бе почетен с единствената Специална премия за документален кино портрет - за умеенето на режисьора да разкрие индивида зад известността на неговата персона.

" Когато започнах да върша кино лентата, си помислих, че би трябвало да направя все едно филм за Левски, толкоз е известен Парцалев. А за него е писано като артист доста. Като персона обаче не. Затова  се пробвах да намеря личността зад артиста,  да се домогна до най-съкровените му стремежи и страхове, за връзките му с сътрудниците, да опиша, че той е учил за доктор, само че по-късно се преоткрива в актьорството и доста е желал да бъде драматичен артист, а те са го припознавало като язвителен. Той има една фраза: " Много ми се мре на сцената... ", уточни още доцент Фиданова в " Хоризонт до обед ".

" А киното го преоткрива като мощно трагичен артист. Той е бил доста деликатен към сътрудниците си, в него е нямало завист, знаело се е, че е педераст, само че това в никакъв случай не е било мотор на нещо друго, с изключение на на удивление от работата му като артист, само че той самият се е радвал на гения и достиженията на другите - бил е благодарен и това го отличава от останалите ", сподели още доцент Фиданова.

Още по тематиката в звуковия файл.

Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР