Филмът Опенхаймер на Кристофър Нолан, спечелил 1 милиард долара, не

...
Филмът Опенхаймер на Кристофър Нолан, спечелил 1 милиард долара, не
Коментари Харесай

Лос Аламос се радва на туристически бум заради славата на Опенхаймер

Филмът " Опенхаймер " на Кристофър Нолан, спечелил 1 милиард $, освен изпълни джобовете на ръководителите на холивудските студия, само че и донесе непредвидени доходи на потайната общественост в Лос Аламос.


Филмът, който е безапелационен любимец за премията за най-хубав филм на Оскарите на 10 март, споделя историята на изобретяването на атомната бомба.


Голяма част от действието се развива в Лос Аламос - град, издигнат към свръхсекретна лаборатория, основана от нулата в Ню Мексико по концепция на физика Дж. Робърт Опенхаймер, който цялостен живот е бил разпален по близките планини.

След премиерата на кино лентата през юли предходната година туристите се стичат към места като къщата на Опенхаймер и Фулър Лодж, където нуклеарните учени са организирали празненства, с цел да отпразнуват триумфа си в основаването на бомбата.

Според градските управляващи предходната година броят на посетителите е скочил с 68%.

" Започнахме да следим голям напор " предходната пролет, още преди филмът да излезе по кината, кава пред Агенция Франс Прес Кати Андерсън, екскурзовод в локалното историческо сдружение, което е трябвало да утрои броя на ежедневните обиколки.

" Ако филмът завоюва " Оскар ", мисля, че ползата ще бъде доста по-голям ", уточни той.


Но триумфът забулва комплицираните връзки на Лос Аламос с предишното и с Опенхаймер, който към момента е именуван в града с нежния си прякор " Опи ".

От една страна, туристическият взрив би могъл да помогне за събирането на 2 милиона $, нужни за възобновяване на вековната къща, в която са живели семейство Опенхаймер. Тя се нуждае от незабавен ремонт.

" Опенхаймер беше прочут със своето мартини и с това, че беше доста общителен хазаин. Много история се е случила тъкмо в тези стаи ", съобщи историкът от Националната лаборатория в Лос Аламос Ник Люис.

От друга страна, не може да се избяга от разрушенията, породени от нуклеарните бомби, изковани в този град - където 15 000 учени и чиновници към момента работят в същата лаборатория с висока степен на сигурност.

Както се вижда от кино лентата, самият Опенхаймер става гневен критик на разпространяването на нуклеарни оръжия по време на Студената война.

По-късно Опенхаймер даже признава: " Аз съм виновен за разрушаването на едно красиво място ", съгласно " Американският Прометей " - книгата, на която се основава филмът на Нолан.

" Тук признаваме, че той е бил човек, който е имал дефекти и е допускал неточности. Той е бил доста комплициран човек и е бил е доста деликатен. Мисля, че Нолан доста тъкмо е показал тази част от Опенхаймер ", сподели Люис.

Все отново решението на Нолан да снима доста подиуми в самите здания в Лос Аламос, където те са се случили в действителност, провокира голямо неспокойствие в града.

В публикация в локалния вестник се призоваваше същинските учени от лабораторията да се появят като статисти.

Шейн Фогърти, астрофизик и почитател на Нолан, в последна сметка изяснява нуклеарния синтез и генезиса на Луната Килиън Мърфи и Робърт Дауни Джуниър сред повторенията.

" Крис Нолан трябваше да подсети на всички: " Ние сме на работа, апелирам, успокойте се. Да преминем към идващия дубъл ", спомня си Фогърти.

Това е виц, който астрофизикът постоянно споделя с възходящия брой туристи, които среща в града в наши дни.

" Все по-трудно е да се резервира резервация в дребното заведения за хранене в града ", акцентира той. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР