Филмът Опенхаймер на Кристофър Нолан, който спечели 7 от 13-те

...
Филмът Опенхаймер на Кристофър Нолан, който спечели 7 от 13-те
Коментари Харесай

Опенхаймер може и да спечели Оскар за най-добър филм, но ядрената заплаха продължава да витае в пространството

Филмът Опенхаймер на Кристофър Нолан, който завоюва 7 от 13-те категории на тазгодишните награди „ Оскар “ се възползва от светлината на прожекторите, с цел да се застъпи за световна възбрана на нуклеарните оръжия, като събра поддръжката на холивудски звезди.

„ Опенхаймер беше прав да ни предизвести. “

се споделя в отвореното писмо, подписано от артисти като Кристоф Валц, Джулиан Мур, Брадли Уитфорд, Майкъл Дъглас, Джейн Фонда, Барбра Стрейзанд, Кристен Стюарт и Ема Томпсън

Дори Чарлз Опенхаймер – внук на Дж. Робърт Опенхаймер също е подписал отвореното писмо, инициирано от Инициативата за нуклеарна опасност (NTI).

„ Днес 13 000 нуклеарни оръжия се държат от 9 страни. Някои от тях са 80 пъти по-мощни от тези, които унищожиха Хирошима и Нагасаки през 1945 година. Във време на огромна неустановеност даже едно нуклеарно оръжие – на сушата, в морето, във въздуха или в космоса е прекалено много. За да защитим фамилиите си, общностите си и света, би трябвало да пожелаеме от международните водачи да работят за това нуклеарните оръжия да останат в историята и да изградим по-светло бъдеще. “

се споделя в писмото

Опенхаймер: „ Сега аз станах гибелта, унищожителят на светове. “

Филмът, който излезе по кината на 21 юли 2023 година е с присъединяване на Килиан Мърфи в ролята на Дж. Робърт Опенхаймер и споделя по какъв начин той управлява плана „ Манхатън “ за основаването на атомната бомба по време на Втората международна война.

Филмът е основан на биографията на Опенхаймер, отличена с премията „ Пулицър “, който през юли 1945 година, до момента в който той става очевидец на детонацията на атомната бомба на полигона „ Тринити “ в Лос Аламос, Ню Мексико и споделя:

„ Сега аз станах гибелта, унищожителят на светове. “

Смята се, че Опенхаймер се е тормозил от големите вреди, които атомната бомба може да аргументи и се е страхувал от идната злополука и своето присъединяване. По време на връчването на премиите „ Оскар “ през вчерашния ден Мърфи, който завоюва премията за най-хубав артист посвети премията си „ на всички миротворци “. Той също по този начин съобщи, че „ живеем в света на Опенхаймер “.

Холивуд поддържа акцията против нуклеарните оръжия

В писмото на NTI се акцентира незабавната нужда от унищожаване на нуклеарните оръжия. Също по този начин се акцентира продължаващата опасност, която съставляват нуклеарните арсенали по света. В допълнение към отвореното писмо акцията включва билбордове в Лос Анджелис, видеоклипове в обществените мрежи и арт апаратура, оповестява Ройтерс.

Международно наказание и геополитически действителности

Организаторите стратегически избраха момента на осъществяване на самодейността, с цел да съвпадне с нарасналото внимание към кино лентата Oпенхаймер. Стартът на акцията следва и неотдавнашните изявления на съветския президент Владимир Путин. В тях той изрази угриженост по отношение на опцията за нуклеарен спор на фона на напрежението с НАТО по отношение на войната в Украйна.

NTI е съоснована през 2001 година от някогашния американски сенатор Сам Нън и медийния магнат Тед Търнър, трансформирал се във човеколюбец. Инициативата има за цел да употребява публичната информираност, провокирана от Оскарите, с цел да се застъпи за световно нуклеарно разоръжаване.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР