Филмът Близо на Лукас Донт спечели европейската филмова награда на

...
Филмът Близо на Лукас Донт спечели европейската филмова награда на
Коментари Харесай

Филмът Близо спечели европейската филмова награда LUX

Филмът " Близо " на Лукас Донт завоюва европейската кино премия на публиката LUX. В България бяха проведени митинги против лентата, имаше и анулирани прожекции. Церемонията по награждаването в залата на Европарламента в Брюксел за първи път беше и с аудитория.

Наградата LUX на публиката е правоприемник на киноотличието, присъждано от евродепутатите. Награда, която продължава да построява мостове в културата на остарелия континент.

" Вие въплъщавате уникалността на европейското кино. Вашите филми допряха сърцата и развълнваха душите по целия свят. Те съумяха да предизвикат и диспути. А забележителният рейтинг потвърждава, че феновете припознават европейските полезности, показани в тези пет кино лентата ", сподели ръководителят на Екологичен потенциал Роберта Мецола.

Над 45 000 европейски фенове дадоха своя глас за пет истории - " Алкарас ", " Близо ", " Блуждаещ огън ", " Идиотският триъгълник " и " Изпепеляващи дни ". И спечелилият тази година е " Близо ", на Лукас Донт - прочувствена и разтърсваща история. Тя обаче срещна опозиция единствено в България, с две анулирани прожекции. И това беше упоменато на формалната гала.

" За първи път получавам такова известие, за анулирани прожекции. Но това е хубостта на изкуството, силата на киното и да разказваш истории. Да накараш хората да се почувстват малко некомфортно. Да се сблъскат с нещо, от което се опасяват. Мисля, че може да възникне забавна полемика,което е доста значимо за мен. И се надявам хората, които са протестирали, да отидат да гледат кино лентата ", сподели режисьорът Лукас Донт - режисьор.

" Близо " се вглежда в другарството, близостта и неизказаното, което води до съдбовни последствия. Заедно с другите финалисти очерта новите тематики, които от огромния екран предизвикат полемики и в пленарната зала.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР