Филмът 49 172 за спасяването на българските евреи ще бъде

...
Филмът 49 172 за спасяването на българските евреи ще бъде
Коментари Харесай

В Скопие ще се прожектира филмът „49 172“ за спасяването на българските евреи

Филмът „ 49 172 " за спасяването на българските евреи ще бъде излъчен в Република Северна Македония в понеделник. Прожекцията се провежда от Посолството на България в РСМ.

Излъчването на кино лентата е по повод 80-годишнината от спасяването на към 50 000 български евреи застрашени от депортация в нацистка Германия през Втората международна война. 

Филмът е българо-израелско-американска продукция на режисьора Пламен Петков и продуцента Атанас Колев. Сценарист е проф. Владимир Игнатовски и наблюдава трагичната история за спасяването на българските евреи, разказана от оживели очевидци на събитията.

В него са показани неповторими документи, кино и аудио списък. За да снимат " 49 172 ", създателите са получили достъп до държавни и частни архиви в Съединени американски щати, Израел и България, в това число тези на Стивън Спилбърг и музея на Холокоста Яд Вашем в Йерусалим. 

Филмът „ 49 172 “ бе почетен с премията на публиката за „ Най-добър документален филм “ в тазгодишното издание на интернационалните кино фестивал #SEEFest в Лос Анджелис, Съединени американски щати.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР