Филм за Алексей Навални получи наградата за най-добър документален филм

...
Филм за Алексей Навални получи наградата за най-добър документален филм
Коментари Харесай

Филмът за Навални, с участието на Христо Грозев, спечели БАФТА

Филм за Алексей Навални получи премията за най-хубав документален филм на английските кино награди БАФТА в неделя, на фона на разногласия по отношение на недопускането на ключовя участник Христо Грозев на церемонията.

Българският проверяващ публицист Христо Грозев, дълготраен критик на Кремъл, написа в Туитър " Wow " след оповестяването на премията в Лондон, откакто съобщи, че му е било " неразрешено " да участва персонално.

Продуцентът на документалния филм Рей отдаде дължимото на Грозев, който не е могъл да участва на блестящата гала заради " риск за публичната сигурност ".

" Той се отхвърли от всичко, с цел да опише тази история и други истории, които би трябвало да бъдат разказани ", сподели тя на публиката.

Грозев - българин, който е водещ съветски следовател в проверяващия уеб страница Bellingcat и на който се приписва, че е оказал помощ за разкриването на скрит план за убийството на Навални - взе участие в документалния филм.

Но в петък той написа в Туитър, че е бил " сюрпризиран да открие, че цялото ми семейство и аз сме получили възбрана от английската полиция да присъстваме на премиите БАФТА този уикенд ".

Лондонската столична полиция съобщи единствено, че " някои публицисти са изправени пред враждебните планове на непознати страни, до момента в който са в Обединеното кралство ". BAFTA съобщи, че сигурността на гостите и личния състав е приоритет.

По време на премиите на Гилдията на американските режисьори в Бевърли Хилс в събота режисьорът на " Навални " Даниел Рохер съобщи пред Агенция Франс Прес, че Грозев е бил " отхвърлен " от премиите БАФТА.

" Руснаците се пробват да го убият ", сподели Рохер. " Вече не му е разрешено да върви в Европа. Това трагично е трансформирало живота му, трансформирало е живота на фамилията му ".Решението Грозев да не бъде позволен е " плахо " и " надълбоко разочароващо ", добави канадският режисьор.

Разследващите публицисти не би трябвало да бъдат наказвани, когато " разобличават лъжите, корупцията и геноцидните трендове на мафиотските структури на (руския президент) Владимир Путин ", сподели той.

Навални, най-изявеният конкурент на Путин, е арестуван през последните две години в строго охраняван затвор край Москва след присъда за заграбване.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР