Филипинският президент Родриго Дутерте обяви тази събота, че се отказва

...
Филипинският президент Родриго Дутерте обяви тази събота, че се отказва
Коментари Харесай

Президентът на Филипините Родриго Дутерте обяви, че ще се оттегли от политиката

Филипинският президент Родриго Дутерте разгласи тази събота, че се отхвърля от кандидатурата си за вицепрезидент на изборите през 2022 година и ще се отдръпна от политическия живот след приключването на мандата му, съобщи Франс прес.

Информационната организация отбелязва, че с този ход Дутерте проправя път за щерка си да го наследи отпред на страната.

" Сред филипинците доминира мнението, че нямам право и би било нарушаване на конституцията да се кандидатирам за вицепрезидентския пост. Днес разгласявам, че ще се отдръпва от политиката ", съобщи Дутерте ", добави той.

Държавният глава направи това изненадващо известие, до момента в който придружаваше дългогодишния си някогашен асистент, сенатор Бонг Го, който записва личната си кандидатура за вицепрезидент в централата на Комисията по изборите, показва Асошиейтед прес.

Конституцията на Филипините позволява президентите на страната да ръководят единствено един шестгодишен мандат. Противниците на Дутерте обявиха, че ще изискат от Върховния съд да се произнесе по отношение на законността на кандидатурата му за вицепремиер, огласена по-рано.

Дутерте пое властта на през 2016 година и предприе нападателна акция против противозаконния наркотрафик, при която бяха убити над 6000 души. Действията му бяха остро подложени на критика от западни държавни управления и правозащитни организации. Убийствата се проверяват от Международния углавен съд.

Президентът не уточни кого би желал да види отпред на страната, само че съгласно мнозина това е щерка му Сара, която членува в друга партия. В момента тя е любимец в анкетите.

Ако Сара Дутерте-Карпио бъде определена за държавен глава, тя ще може да спомага татко й да избегне правосъдно гонене освен в своята страна, само че и от страна на МНС.

Сара, която сега е кмет на град Давао в южната част на страната - служба, заемана от Родриго Дутерте, преди да стане президент, съобщи по-рано, че няма да се кандидатира, в случай че татко й се бори за вицепрезидентския пост.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР