Филипинската журналистка Мария Реса, виден критик на президента Родриго Дутерте,

...
Филипинската журналистка Мария Реса, виден критик на президента Родриго Дутерте,
Коментари Харесай

Арестуваха филипинска журналистка заради публикации срещу правителството

Филипинската журналистка Мария Реса, изтъкнат критик на президента Родриго Дутерте, беше задържана в петък, което съгласно бранителите на свободата на пресата е възмездие за упоритото отразяване на държавното управление на нейния новинарски уебсайт.
Реса и нейният уеб страница " Раплър " бяха подложени през последните месеци на поредност от наказателни обвинявания. Последните обвинявания настояват, че тя и сътрудниците ѝ от Раплър нарушили разпоредбите за непознатата благосъстоятелност на медиите. Тя е арестувана след идване в летището на Манила от пътешестване в чужбина.
" Пресата в тази страна е под офанзива... Няма да приемем опасността и да стоим спокойно ", съобщи Реса пред кореспонденти след освобождението ѝ под гаранция от 1700 $.
" Върховенството на закона е оръжие. "
Раплър необятно и самоуверено осведоми за придурежаната с хиляди убийства война против опиатите на Дутерте. Президентът също по този начин разкритикува други сериозни медийни екипи, в това число вестник „ Филипин дейли инкуайърър “ и телевизия ABS-CBN.
Той заплаши да предприеме дейности против техните притежатели за хипотетични неплатени налози или да блокира заявката за възобновяване на франчайз мрежата.
55-годишната Реса и шестима други сегашни и някогашни сътрудници на Раплър са упрекнати, че са разрешили на чужденци посредством продажба на облигации през 2015 година, да поемат контрола над уеб страницата. Според конституцията вложенията в медии са право единствено на филипинци или следени от филипинци общности.
Преди това реса беше задържана през февруари. Действията против нея от страна на управляващите в манила провокират рецензия в интернационален проект.
" Този случай против Реса... е невиждан и приказва за решимостта на администрацията на Дутерте да затвори уеб страницата поради провежданото от нея надеждно и поредно информиране за държавното управление ", сподели Карлос Конде от Хюмън райтс уоч (ХРУ).
Сайтът Раплър нормално подлага на критика президента и неговото държавно управление, в това число за надълбоко вкоренената корупция на страната и дейностите на Манила против китайската търговия и вложения.
Но акцията за битка с опиатите на Дутерте е негова самодейност и той гневно я пази от рецензии.
Изтъкнати критици на властта са хвърлени в пандиза или са били изхвърлени от държавна работа. Сред тях е и първата жена в страната основен арбитър на Върховния съд.
Реса упорства, че уеб сайтът не работи против Дутерте, казвайки, че просто си прави работата, с цел да се търси сметка от държавното управление за политиките, които следва.
Корпоративният регулатор на страната анулира лиценза на Раплър предходната година, само че уеб сайтът продължи да работи, като апелира делото в съдилищата.
Миналия месец реса прекара една нощ в ареста, откакто беше арестувана в нейния офис, само че след това беше пусната под гаранция. Тези дейности бяпа подхванати против нея поради изказване, че е оклеветила предприемач в публикация, написана през 2012 година
Правният екип на Реса съобщи, че този следващ случай няма да попречи на Раплър да извърши работата си.
" Нека бъде ясно, че тези актове на тормоз няма да попречат на клиентите ни да извършват отговорностите си като публицисти ", юристът Франсис Лим. " Вярваме във върховенството на закона. "
Говорителят на Дутерте Салвадор Панело съобщи, че карцерът е просто осъществяване на закона и не е обвързван с работата на Реса.
" Свободата на пресата няма нищо общо с обвиняванията против госпожа Реса ", сподели той пред кореспонденти. " Тя би трябвало да се концентрира върху отбраната си в съда. "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР