Филипините заявиха, че флотът им се подготвя за “най-лошия сценарий“

...
Филипините заявиха, че флотът им се подготвя за “най-лошия сценарий“
Коментари Харесай

Филипините се подготвят за “най-лошия сценарий“

Ф илипините обявиха, че флотът им се приготвя за “най-лошия сюжет “ в Южнокитайско море, с цел да противодейства на Китай на фона на възходящото военно напрежение в противоречивите води. 

Високопоставен чиновник, претрупан със усилването на морската сигурност в Западнофилипинско море, сподели, че войските на източното крайбрежие “проучват всички благоприятни условия “. Правителството на Фердинанд Маркос младши обаче е посъветвано да резервира фокуса си върху дипломацията за разрешаване на спора. 

“Готови сме за това, което ще създадат. Войските, ситуирани в Sierra Madre, са готови за най-лошия сюжет. Проучваме всички разновидности. Неприемливо е, в случай че имаме намерение да спрем задачата за доставяне “, споделя вицеадмирал Алберто Карлос.  

BRP Sierra Madre е транспортен съд, който се намира върху оспорваната Втора Томасова плитчина в Южнокитайско море. Районът е бил мястото на поредност от ескалиращи борби. Филипините споделят, че са имали право да организират задачи за доставяне на войските на кораба. 

Филипините съзнателно хвърлиха котва в този регион през 1999 година, с цел да отстояват претенциите си за суверенитет върху атола. Китай претендира за суверенитет над по-голямата част от Южнокитайско море, предпочитание, което навлиза в изключителните стопански зони (ИИЗ) на Виетнам, Филипините, Малайзия, Бруней и Индонезия. Приземеният филипински транспортен транспортен съд е на към 190 км от филипинския остров Палаван, предава The Independent. 

Забележките на Алберто Карлос пристигнаха, когато Съветът за национална сигурност (NSC) на президента Маркос младши акцентира нуждата от привършване на всички дипломатически ограничения за разрешаване на ескалиращото напрежение с Китай. 

Миналата седмица Маркос младши сподели, че Филипините ще приложат неуточнени ограничения против " противозаконни, насилствени, нападателни и рискови офанзиви " от страна на китайската брегова защита в Южнокитайско море. 

Philippines preparing for ‘worst case scenario’ in South China Sea: National Security Council emphasises need to exhaust ‘all diplomatic measures’ to resolve escalating tensions
— Associated Risks Ltd (@RisksAssociated)
“Пропорционалният, умишлен и рационален отговор, за който президентът говореше, покриваше освен аспекта на подсилване на военните и отбранителните качества с други съдружници, само че също по този начин приказва за изтощителни дипломатически старания за разрешаване на казуса “, споделя представителят на NSC Джонатан Малая.  

Маркос младши е наредил на държавното управление си да ускори координацията на страната във връзка с морската сигурност, с цел да се изправи против “редица от съществени провокации “ пред териториалната целокупност и мира, съгласно копие от директивата, оповестена в неделя. 

Напрежението се изостри сред Филипините и Китай, откакто техните армии бяха въвлечени в поредност от конфликти през последната година. 

Анализаторите подвигнаха паника, призовавайки за дипломатически договаряния, с цел да се предотврати ескалирането на обстановката в открит спор. 

Последният сериозен конфликт се случи на 23 март, когато трима моряци от филипинския флот бяха ранени, откакто чиновници на китайската брегова защита използваха водно оръдие, оповестява The Independent. 

Твърди се, че конфликтът е трябвало да попречи на филипинска задача за доставяне на оспорваната Втора Томасова плитчина в Южнокитайско море. 

Мисията е имала за цел да изпрати още бойци, който да охраняват BRP Sierra Madre. Китай беше упрекнат, че блокира задачите за доставяне на фона на задълбочаващите се военни връзки сред Съединени американски щати и Филипините. 

Вицеадмирал Карлос споделя пред South China Morning Post, че ще бъде “неприемливо “ да се спре задачата за доставяне в Sierra Madre. 

Във вторник Едуардо М Аньо, консултант по националната сигурност на Филипините, и неговият американски сътрудник Джейк Съливан организираха телефонен диалог, с цел да обсъдят " насилствените, нападателни и лъжливи дейности " от страна на Пекин, оповестява още The Independent. 

* Във видеото:  
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР