Филипините, Тайван и Малайзия отхвърлиха най-новата карта на Китай на Южнокитайско море

...
(Ройтерс) - Филипините, Малайзия, Тайван и Виетнам отхвърлиха като неоснователна
Коментари Харесай

(Ройтерс) - Филипините, Малайзия, Тайван и Виетнам отхвърлиха като неоснователна карта, публикувана от Китай, която обозначава неговите претенции за суверенитет, включително в Южнокитайско море и което Пекин каза в четвъртък, че трябва да се разглежда рационално и обективно.

Китай публикува картата в понеделник на известната си U-образна линия, покриваща около 90% от Южнокитайско море, източник на много от споровете в един от най-оспорваните водни пътища в света, където всяка година преминава търговия на стойност над 3 трилиона долара.

Филипините призоваха Китай в четвъртък „да действа отговорно и да спазва задълженията си“ съгласно международното право и арбитражно решение от 2016 г., което обяви, че линията няма правни основания.

Малайзия каза, че е подала дипломатически протест срещу картата.

Китай твърди, че линията се основава на нейната историческа карти. Не беше веднага ясно дали последната карта означава някаква нова претенция за територия.

U-образната линия на Китай се извива до 1500 км (932 мили) южно от остров Хайнан и се врязва в изключителните икономически зони (ИИЗ) на Виетнам, Филипините, Малайзия, Бруней и Индонезия.

„Този ​​последен опит за легитимиране на предполагаемия суверенитет и юрисдикция на Китай върху филипинските характеристики и морските зони няма никакво основание съгласно международното право“, филипинският външен Министерството заяви.

Неговият малайзийски колега в изявление заяви, че новата карта няма обвързваща власт спрямо Малайзия, която „също разглежда Южнокитайско море като сложен и чувствителен въпрос“.

Картата беше различна от по-тясна версия, представена от Китай на ООН през 2009 г. на Южнокитайско море, която включваше така наречената му „линия с девет тирета“.

Най-новата карта беше с по-широко географско пространство област и имаше линия с 10 тирета, която включваше демократично управляван Тайван, подобно на карта на Китай от 1948 г. Китай също публикува карта с 10-то тире през 2013 г.

Запитан за най-новата карта, говорителят на външното министерство на Тайван Джеф Лиу каза, че Тайван "абсолютно не е част от Китайската народна република".

„Без значение как китайското правителство изкривява позицията си относно суверенитета на Тайван, то не може да промени обективния факт за съществуването на страната ни“, каза той на брифинг за пресата.

В момента Китай има „национален седмица на осведомеността за картата", съобщи държавният телевизионен оператор Китайската централна телевизия във вторник.

Попитан защо Китай е пуснал най-новата карта с 10 тирета в сравнение с една с девет тирета, говорителят на китайското външно министерство Уан Уенбин каза, че Пекин е бил недвусмислено относно своята територия.

„Позицията на Китай по въпроса за Южнокитайско море винаги е била ясна. Компетентните власти на Китай редовно актуализират и публикуват различни видове стандартни карти всяка година“, каза той на редовен брифинг.

„Надяваме се, че съответните страни могат да видят това по обективен и рационален начин.“

Късно в четвъртък външното министерство на Виетнам заяви, че твърденията на Китай, базирани на картата, нямат стойност и нарушават Виетнамски и международни закони.

Виетнам „решително отхвърля всякакви претенции в Източно море от страна на Китай, които се основават на пунктираната линия“, каза в изявление говорителят на Министерството на външните работи Фам Тху Ханг, позовавайки се на Юга Китайско море.

Отделно Ханг каза, че виетнамските власти се стремят да изяснят твърдението на виетнамски рибари, че китайски кораб е нападнал тяхната риболовна лодка с водно оръдие по-рано тази седмица в Южнокитайско море, ранявайки двама от тях.

„Виетнам се противопоставя на използването на сила срещу виетнамски рибарски лодки, работещи нормално в морето“, каза тя в изявление, изпратено до Ройтерс.

Индия заяви във вторник, че е подала строга протест с Китай заради нова карта, която предявява претенции към територията на Индия, най-новият дразнител в спорните връзки между азиатските гиганти.

(Репортаж от Карън Лема в Манила, Бен Бланшар в Тайпе, Лиз Лий в Пекин и Khanh Vu в Ханой; Редактиране от Мартин Пети и Франсис Кери)

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР