Филипините призоваха китайския посланик заради лодки с водни оръдия в Южнокитайско море

...
Манила извика пратеника на Пекин в понеделник, след като бреговата
Коментари Харесай

Манила извика пратеника на Пекин в понеделник, след като бреговата охрана на Китай блокира и обстреля с водни оръдия филипински кораби в оспорваното Южнокитайско море, каза президентът Фердинанд Маркос.

Инцидентът се случи в събота, когато филипинската брегова охрана ескортира чартърни лодки, превозващи храна, вода, гориво и други консумативи за филипински военен персонал, разположен във Second Thomas Shoal на островите Спратли.

Пекин претендира за почти цялото Южнокитайско море , през който минават трилиони долари в търговия годишно, и пренебрегна решението на международния съд от 2016 г., че твърдението му няма правно основание.

Филипинската военна и брегова охрана обвиниха бреговата охрана на Китай в нарушаване на международното право при блокиране и стрелба водно оръдие при мисията за снабдяване, което попречи на една от чартърните лодки да достигне до плитчината.

Китай каза, че е предприел „необходим контрол“ срещу филипинските лодки, които „незаконно“ са навлезли във водите му.

„Нашият секретар на външните работи извика посланик Хуанг днес и му даде вербална нота, включваща снимки, видеозаписи за случилото се и ние очакваме техния отговор, каза Маркос пред репортери.

„Позицията на Китай, разбира се, е, че те казват, че „това е нашият, затова го защитаваме“, а ние от своя страна казваме „не, ние го притежаваме, така че ние го защитаваме“. Така че това се превръща в сива зона, която обсъждаме."

В неделя Държавният департамент на САЩ осъди китайските действия, заявявайки, че са извършени от бреговата охрана и "морската милиция" и че те пряко заплашват регионалния мир и стабилност .

Великобритания, Австралия, Канада и Европейският съюз също разкритикуваха действията на Пекин.

Втората плитчина Томас е на около 200 километра (124 мили) от филипинския остров Палаван и на повече от 1000 километра от най-близката голяма суша на Китай Хайнан остров.

Корабите на бреговата охрана и военноморските сили на Китай рутинно блокират или засенчват филипинските кораби, патрулиращи в оспорваните води, казва Манила.

Инцидентът в събота беше първият път от ноември 2021 г., когато китайската брегова охрана използва водни оръдия срещу филипинско снабдяване мисия до Second Thomas Shoal.

Манила и Пекин имат дълга история на морски спорове за Южнокитайско море.

Тогава обаче филипинският президент Родриго Дутерте, който беше на власт от 2016 до 2022 г., не желаеше да критикува повече мощен съсед, тъй като търсеше по-тесни връзки с Пекин с надеждата да привлече инвестиции.

Маркос настоя, откакто наследи Дутерте, че няма да позволи на Китай да потъпче морските права на страната му.

Той гравитира към Съединените щати, търсейки за укрепване на отбранителните връзки с бившия колониален владетел на Филипините и дългогодишен съюзник.

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР