Филипините днес съобщиха, че в опит да попречи на неин

...
Филипините днес съобщиха, че в опит да попречи на неин
Коментари Харесай

Филипините: Китай използва лазер, за да блокира снабдяване на наши военни

Филипините през днешния ден оповестиха, че в опит да попречи на неин кораб, поддържащ задача за доставяне на войски на атол в противоречивото Южнокитайско море, китайската брегова защита е насочила боен лазер против екипажа на кораба, съобщи Ройтерс.

В известие филипинската брегова защита споделя, че случаят е станал на 6 февруари, когато кораб на китайската брегова защита е насочил лазер против неин транспортен съд, краткотрайно е ослепил екипажа на мостика и " правил рискови маневри ".

" Умишленото блокиране на кораби на филипинското държавно управление, които доставят храна и хранителни запаси на нашия боен личен състав...е крещящо неуважение и очевидно нарушаване на суверенни права на Филипините в тази част на Западнофилипинско море ", се споделя още в известието.

Китайското посолство в Манила не е дало отговор незабавно на настояването за коментар.

Китай съобщи през януари, по време на визитата на президента Фердинанд Маркос в Пекин, че е подготвен да работи по морски въпроси " откровено " взаимно с Филипините.

Инцидентът е станал на атол, прочут като Втората плитчина Томас или Аюнджин, който е част от островите Спратли и е на 195 километра от филипинската провинция Палаван. Там краткотрайно е ситуиран дребен контингент филипински военни, които са на борда на остарял транспортен съд. Дългият 100 метра съд от Втората международна война беше закотвен на атола през 1999 година, с цел да укрепи претенциите на Манила за суверенитет над архипелага Спратли.

Съобщението за блокирана от Китай снабдителна задача се появи, откакто Маркос изрази подготвеност за използване на така наречен Споразумение за гостуващи сили с Япония за подсилване на морската сигурност.

Миналата седмица Маркос беше на петдневно посещаване в Япония за усилване на връзките в областта на сигурността с Токио. Преди това президентът на Филипините даде на Съединени американски щати спомагателен достъп до военни бази във Филипините по силата на Споразумение за гостуващи сили, против което Китай възрази.

Споразумението дефинира правила, по които Съединени американски щати да правят ротация на хиляди американски бойци и присъединяване им в учения в региона на Филипините.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР