Фиданов купи двата хотела преди по-малко от две години ©

...
Фиданов купи двата хотела преди по-малко от две години ©
Коментари Харесай

Фиданов отново става пряк собственик на хотелите "Обзор" и "Изгрев" в Златни пясъци

Фиданов купи двата хотела преди по-малко от две години

© Капитал Още по тематиката
Няма място за старите курорти

Бившите държавни комплекси последователно губят блясъка си и отстъпват място на нови играчи - с бранд и формула на бизнес като в Испания и Турция
8 май 2016
Най-големите на плажа

Топ 15 на хотелиерите на база брой стаи по морето
5 май 2016
С покупка на два хотела на Златни пясъци:

Григор Фиданов стана най-големият хотелиер на Северното Черноморие

Сделката за " Обзор " и " Изгрев " е за 31 млн. лева С предходните си четири обекта той ще има общо 3200 кревати в курорта
27 мар 2016 Най-големият хотелиер на Северното Черноморие, Григор Фиданов, който е притежател на няколко обекта в Златни пясъци, купува компанията " Бранд хотели ", в чиито активи влиза някогашният комплекс " Обзор Изгрев " в курорта до Варна. Това излиза наяве от решение на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), която позволява концентрацията.

Сделката на процедура е официална, защото и до момента Фиданов притежаваше " Бранд хотели " посредством записаното в Кипър сдружение Rilla Top Holdings. Самото то пък стана притежател едвам преди година. Фиданов не беше открит за коментар какво постанова прехвърлянията. Вероятна причина може да е неналичието на утвърждение от антимонополното ведомство за първичната покупка на хотелите преди близо две години.

Собственост

Според решението на Комисия за защита на конкуренцията Григор Фиданов ще стане едноличен притежател на " Бранд хотели " (което допреди една година се споделяше " Изгрев Обзор " ), като придобие 100% от капитала от Rilla Top Holdings. Предварителен контракт за това е бил подписан на 14 август 2017 година Самата Rilla Top Holdings купи сдружението от " Хотелско мениджърска компания " на Фиданов в края на 2016 година

Самият Фиданов е едноличен притежател на четири сдружения, две от които - " Хотелско мениджърска компания " и " Грифид хотели ", се занимават с хотелиерство и туризъм. Първото има 4-звездните хотели " Арабела ", " Вистмар " и " Метропол ", а второто - " Болеро " и " Фореста " в Златни пясъци. Чрез " Хотелско мениджърска компания " Фиданов държи и мажоритарен пакет (87.88%) в акционерното сдружение " Бункера ", което е притежател на екокомплекс " Шерба " в село Гроздьово, община Долни чифлик. Миноритарен дял има общината.

Новите остарели придобивки

" Бранд хотели " от своя страна е притежател на 4-звездните " Енканто " и " Мареа " в Златни пясъци. Самото сдружение е записано под името " Изгрев Обзор " през юли 2015 година като благосъстоятелност напълно на " Хермес тур ", в която максимален дял има Георги Щерев. Половин година по-късно капиталът е повишен с 28.8 млн. лева с апорт на хотелите " Обзор " и " Изгрев ", а през март 2016 година компанията е продадена на " Хотелско мениджърска компания " на Фиданов.

През есента на същата година той усилва капитала на сдружението с парична вноска от 4.5 млн. лева, което евентуално е обвързвано със почналата реорганизация. От доклада на компанията излиза наяве, че след туристическия сезон комплексът е бил разграничен на два хотела с нови имена - " Енканто Грифид " и " Мареа Сентидо ", с общо 509 стаи. В края на годината " Хотелско мениджърска компания " трансферира " Изгрев Обзор " на кипърската компания, а два месеца по-късно името е заменено на " Бранд хотели ". С прехвърлянето в този момент директен притежател още веднъж става Фиданов.

Втори бранд

Според формалното известие до Комисия за защита на конкуренцията със договорката Фиданов цели да развие и разшири активността и продуктовата гама от туристически услуги, като добави към марката си хотели Grifid и марката Sentido. Очакват се и директно позитивни резултати, свързани с бъдещите вложения за модернизиране на хотелските комплекси на сдружението, се показва там.

Григор Фиданов на процедура е най-големият притежател на хотели в Златни пясъци, а и по Северното Черноморие като цяло, в случай че се изключи курортът " Албена ", който обаче има доста акционери. Инвестициите си прави в 4-звездни хотели, а фокусът му е ориентиран към търсещите фамилна отмора и all inclusive на високо равнище. Клиентите са главно от Германия, Белгия, Франция, Люксембург и от скандинавските страни.

За 2016 година приходите на двете му хотелиерски сдружения са над 31 млн. лева " Бранд хотели " настрана регистрира близо 10 млн. лева (виж таблицата).
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР