ФИА планира промени в точкуването на скъсените състезания във Формула

...
ФИА планира промени в точкуването на скъсените състезания във Формула
Коментари Харесай

ФИА променя точкуването във Формула 1

ФИА възнамерява промени в точкуването на скъсените надпревари във Формула 1, с цел да се избегне конфузната обстановка, която се получи на финала на Гран При на Япония предходната година, когато всички се чудиха дали Макс Верстапен е станал международен първенец или не.

Промяната на точкуването на скъсените по някаква причина надпревари ще е една от първите задания на новия състезателен шеф на Формула 1 Стив Нилсен. Президентът на ФИА Мохамед бин Сулайем изясни, че ще има смяна в разпоредбите, само че посочи, че не счита, че федерацията е сбъркала някъде и с досегашната регулация на материята.

“Да, разпоредбите ще се трансформират, Стив, който към този момент е състезателен шеф, ще се заеме с това - изясни Бин Сулайем. - Ако се върнем към Япония. Първо, още преди идващото съревнование бяхме разгласили на уеб страницата ни цялостен отчет за случилото се в Япония, в никакъв случай преди този момент никой не беше правил нещо сходно. Второ, в случай че се върнем към точките. Кой утвърди тези правила? Отборите. Ние единствено ги прилагаме. И кой пое виновността? Ние. Честно ли е това? Кажете ми. За мен това е неприятно. ”
 Защо Верстапен завоюва купата, макар че направи единствено 28 обиколка в Япония? Защо Верстапен завоюва купата, макар че направи единствено 28 обиколка в Япония?
Бин Сулайем и шефът на Ред Бул Кристиан Хорнър имаха сдърпване по същата тематика и на награждаването на международните първенци на ФИА в края на предходната година, като Хорнър изясни, че случилото се в Япония е било скандално и Бин Сулайем реагира доста остро, като му изясни, че ФИА единствено ползва разпоредбите, утвърдени от тимовете.
 ФИА назначи състезателен шеф за Формула 1 ФИА назначи състезателен шеф за Формула 1
Объркването в Япония пристигна след измененията, направени в разпоредбите за предоставяне на точки след фиаското в Белгия през 2021, когато поради мощния дъжд нямаше съревнование, само че имаше подиум и награждаване. След тези промени спечелилият в съревнование, траяло най-малко 2 обиколки и по-малко от 25% от спортната отдалеченост получава 6 точки. За съревнование с дължина сред 25 и 50% успеха носи 13 точки, за съревнование с сред 50 и 75% от спортните километри - 19 точки, а над 75 % - цялостните 25 точки. В Япония водачите навъртяха 28 обиколки, малко над 52% от спортната отдалеченост и всички чакаха, че Верстапен ще получи 19 точки.

Но в разпоредбите на ФИА е маркирано, че намаляването на точките важи единствено за надпреварите, които са отсрочени и не са рестартирани. Затова и в Япония бяха раздадени цялостните точки, а финалът пристигна след изпълването на 3 часа от началото на конкуренцията.

Снимки: Gettyimages
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР