Фейсбук е подслонил какви ли не родителски групи. За България

...
Фейсбук е подслонил какви ли не родителски групи. За България
Коментари Харесай

Книгозаврите не могат нито ден без книжки

Фейсбук е подслонил какви ли не наставнически групи. За България една се откроява като уютно място, където никой не се изрича като последна инстанция, няма напрежение и грубости. Основната тематика са детските книги. В нея родителите преоткриват книжките, които са им чели, когато те са били деца, и намират нови заглавия. Участниците в групата се назовават книгозаври.

Книгозаври са и четящите родители, и децата слушатели и читатели, цялата общественост на " Нито ден без книжки ", споделя основателят на общността Пирина Воденичарова.

Групата съществува от 2019 година и в нея към този момент има над 32 000 участници. Пирина е от Банско, където живее като дете. После учи в гимназията в Благоевград. А по-късно с бъдещия си брачен партньор се мести в София.  " Последните 9 години живеем в столицата, избрахме да отглеждаме наследник и куче тук. Учих графичен дизайн и работих като UI/UX дизайнер в областта на онлайн търговията до неотдавна ", споделя тя. 

Книгозавърът е изработен и на лого от илюстраторката Велина Мавродинова. С Петя Евлогиева пък, татуист и илюстратор, " измайсторихме концепцията за тайфа от 12 книгозаври, които ще демонстрираме всеки месец до края на 2022 година ", обяснява Пирина.

" Никога не стопирах да обичам детската литература. Когато станах родител, започнах да откривам от ден на ден модерни издания в България, опознах доста издателства, срещнах се с пътя на детската книга. Изпитах

 

потребност от общественост, в която моето хоби да се усеща уютно.

 

Не открих такова място и си го сътворих. Така се появи " Нито ден без книжки " - общественост за детска литература и поощряване на детското четене в България ", споделя още Пирина. Така в един миг се оказва, че би трябвало да избере дали да се посвети напълно на книгите. Изборът не е лек, само че тя го прави и " от юни 2021 година се занимавам напълно с детска литература и популяризирането ѝ измежду деца и възрастни ".

Според нея в последните 3-4 години пазарът на детска литература в България се е развил бурно. Семействата с дребни деца към този момент могат да избират измежду доста качествени издания. " Добрите вести са, че и в юношеския сегмент има съществено оживление с доста положителни поръчки като заглавия ", споделя Пирина.

И добавя, че като приказваме за качествена литература, изключително за деца, би трябвало да се обърне внимание на пътя на книгата - процесите, през които една книга минава, преди да се появи в книжарниците. " Без значение дали тя е преводна или напълно рòден артикул, текстът и илюстрациите би трябвало да бъдат добре подбрани. Ако има работа на графичен дизайнер - тя би трябвало да бъде тънко изпипана - шрифт, позициониране и оразмеряване на текст по отношение на илюстрации, предпечатна подготовка - всичко това има значение за крайния артикул. Редакция и промяна са наложителни. Нелека задача за издателите е и подборът на точните материали, с които да бъде направено книжното тяло, като стартираме от хартията, минем през печата и специфичните детайли като непълен лак, тактилни детайли в някои книги, капачета в някои енциклопедии и прочие Процесът е дълъг, а с цел да държим в ръцете си един първокласен артикул, както във всички останали сектори, има много задания за осъществяване ", обяснява Пирина.

Тя споделя, че главната изгода на общността " Нито ден без книжки " е, че сплотява родители, деца, издатели, илюстратори, създатели, редактори и коректори, библиотекари и педагози. Точно това създава и потребните полемики. " Добавената стойност за мен е ангажираността на хората, а тя идва от нишовото позициониране -

 

всички членове са водени от персоналното им пламъче на любов

 

към детските книги.

Качественото управление на тази общественост също не е за подценяване. Благодарна съм на Бонка Лозанска, която е мой сътрудник в това начинание и ми оказва помощ да поддържаме пространството чисто от непотребното и с фокус върху значимото. 30 000 индивида са жителите на един регионален град и менажирането на наличието е същинско предизвикателство ", прави равносметка Пирина.

При това тази общественост не остава затворена единствено във виртуалното пространство. " Старая се да придвижвам виртуалното в действителното, с цел да има заземяване, за да знаем, че едни действителни хора стоят зад думите, които изписваме всеки ден в интернет пространството ", споделя Пирина. Когато групата е била още " бебе ", тя е провела лимонадена среща, " с цел да се срещнем и да разгледаме книжки - всеки носеше торба с обичаните си детски книги ".

Първата Коледа от основаването на " Нито ден без книжки " е през 2019 година Тогава е проведена коледна среща с работилница за печене на коледни сладки за децата. " Имахме лотария и подарихме над 20 книги, а преди този момент доста издателства се включиха в апела ми и подарихме/дарихме книги на над 50 български деца от разнообразни краища на страната. Беше прелестно ", спомня си Пирина.

Пандемията обаче прави невероятно организирането на такива срещи. Но на пролетния панаир на книгата през 2021 година доста от членовете на групата се събират на щанда на издателство " Мармот ". " Събрахме

 

над 9 кашона детски книги (нови или използвани, само че запазени),

 

които дарихме за болнични библиотеки. Надявам се, че предстоят още доста срещи и взаимни подвизи за общността ", споделя Пирина.

През първата година на " Нито ден без книжки " дружно с Анастасия Грозева - психолог и психотерапевт, Пирина започва и лекции за фамилията. Кръщават ги " Срещи за родители ". По време на тези срещи се обсъждат основите на детското развиване и родителските способи за справяне в подтекста на тематиката, разискват се съответни проблеми и се предлага подходяща литература. " През годините срещите се трансфораха в открит формат, който живее личен живот и до през днешния ден. Препоръките за детска и родителска литература се оказаха извънредно значими и нужни в подтекста на тематики като детски пубертет, създаване на убеденост у детето, адаптация в детска градина. С времето и ние станахме по-смели, към този момент не се тормозим да организираме лекции по тематики като " Образът на мащехата ", " Как да подпомогнем детето по време на бракоразвод ", " Следродилният интервал " и други ", споделя Пирина.

На въпрос дали има рецепта по какъв начин да възпитаваме децата по този начин, че да обичат книгите, тя дава отговор негативно. Но незабавно прибавя, че и има верен метод за всяка една възраст. " За благополучие, с помощта на фондация " Детски книги " към този момент имаме и преведен на български справочник за родители - " Да отгледаш четец ". Препоръчвам книгата за всеки, който желае да отгледа четящо дете. "  Но и припомня, че това не омаловажава ролята на родителите да внимават с екранното време. " Книгата не е противовес на технологиите и не трябва да я трансформираме в подобен, в случай че желаеме децата да продължат да обичат четенето ", предизвестява Пирина. " Във възрастта на детството, до момента в който родителите сортират литературата, до която имат достъп децата, е наша отговорност да им поднесем селекцията, с която желаеме да пораснат. Важно е да го вършим умишлено. Вкус се гради. "

---

Участниците в групата: Хубаво е, уютно, детско и цветно

" Обичам да чета и ще бъда доста щастлива, в случай че и моите деца продължат да обичат книжките. Атмосферата в групата е доста приятна, доста съм впечатлена от Пирина, от това, което прави, метода, по който сервира информацията. Изобщо това е точното място за книгозаври - дребни и огромни ", обобщава Лилия Минчева.

" Навсякъде в интернет мога да намеря книги, нормално с изложение и публично ревю, само че тук получавам откровени, човешки отзиви, освен това от хора, които намирам за прочувствено интелигентни и грамотни ", споделя Александра Табакова. За силата на книгозавърската общественост споделя и Диляна Добринкова. " Веднъж ми подариха брошура, която търсих, а нямаше тираж ", споделя тя.

Лилиан Неделчева добавя, че групата е скъпа за новите заглавия и за отзиви от първа ръка по какъв начин децата реагират на избрани книжки. " Членовете в по-голямата си част са извънредно приятни и интелигентни хора и като цяло е една от дребното групи, които нямам желание да напущам тъкмо поради тях. Уютно и положително място, с две думи ", споделя още тя.

" Аз се удивлявам на хората, които самоуверено споделят в групата отзиви, усещания и хрумвания. Хубаво е, уютно, детско и цветно! Често пъти виждам заглавие или страници на някоя брошура тук и незабавно си представям какви занимания могат да се случат към историята! Голямо ентусиазъм и храброст - това си взимам аз от тази група и доста се веселя, че я има и че съм тук! ", споделя Мария Тодорова.

" Не пребивавам в България, само че тук групирам лист с книги, които да купя, щом се прибера ", изяснява Юлиана Афлатарлиева. И добавя, че са й потребни и полемиките на каква възраст могат да се показват на детето обичани книжки от нейното детство.

" Радвам се, че в групата мога да получавам противоположна връзка от читателите ми. Тук съм прочела едни от най-стоплящите мнения за книгите ми " Прегръдки от Африка " и " Прегръдки от морето " - да вземем за пример по какъв начин приказките в тях оказват помощ на децата да показват, споделят и разясняват с родителите си възприятията си или пък по какъв начин се припознават в обичания си воин. Във време на пандемия, когато живият контакт с читателите е стеснен, тази връзка е изключително скъпа ", споделя писателката Никоела Иванова.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР