Фестивалът за българско документално и анимационно кино Златен ритон“ бе

...
Фестивалът за българско документално и анимационно кино Златен ритон“ бе
Коментари Харесай

Фестивалът “Златен ритон“ започна с филми за Васил Арнаудов и Кристиан Таков

Фестивалът за българско писмено и анимационно кино „ Златен ритон “ бе открит нощес в Лъки-Дом на киното с три доста забавни кино лентата - „ Васил Арнаудов – диригент на света “ на Георги Тошев, „ Ваймар експрес “ на Милена Фучеджиева и „ Моралът е положителното “ на Веселин Диманов. До 21 декември публиката ще може да гледа над  90 документални и анимационни кино лентата. В спортната стратегия вземат участие 60 кино лентата, от които 21 анимационни и 39 документални. В паралелната стратегия „ Открити хоризонти “ ще бъдат показани 25 кино лентата, невлезли в състезанието, само че показващи любопитна тематика или метод. 
Прочетете още
Във вечерта на тържественото разкриване, в наличието на заместник-кмета по просвета, археология и туризъм на община Пловдив Пламен Панов, шефа на Националния кино център Петър Тодоров, кинокритици, публицисти, режисьори и общественици бе прожектиран и филмът „ 100 години летя по камъните “, отдаден на 100 години от рождението на Атанас Кръстев (Начо Културата). Документалната лента е по сюжет на Йоана Буковска и Станислава Калчева, режисьор е Станислава Калчева, оператор - Иван Тонев, композитор- Георги Цветков. Продукция е на АРС ООД – Иван Тонев и е основана с финансовата поддръжка на Община Пловдив и Общински институт „ Старинен Пловдив “.

Преди началото на прожекцията, заместник-кметът Пламен Панов и шефът на НФЦ Петър Тодоров насочиха привет към присъстващите.

„ Фестивалът на българското писмено и анимационно кино „ Златен ритон “ е неизменима, дълго чакана и обичана негова част към този момент цели 27 години. Щастлив съм, че след тригодишно спиране поради пандемията, форумът се завърна още веднъж в града на тепетата, с цел да зарадва вярната си аудитория. И съм извънредно удовлетворен, че довечера откриваме тъкмо с кино лентата „ 100 години летя по камъните “, отдаден на 100 години от рождението на Начо Културата “, подчерта в приветствието си Пламен Панов и поздрави сърдечно уредниците от Национален кино център и пожела на добър час на фестивала.

Журито тази година се оглавява от Теодора Димова, публицист и драматург. Останалите членове са Свилен Димитров, лауреат на „ Златен ритон`2022 " за анимационен филм, доктор Геновева Димитрова и Петя Накова, притежател на Специалната премия на журито на миналогодишното издание на фестивала и Йоханес Артинян, представител на община Пловдив в журито. Той е образен актьор, уеб дизайнер и разработчик. Носител е на голям брой национални и интернационалните награди по статуя, архитектура и уеб дизайн. Основател на арт група 7+1, една от значимите арт обединения в актуалното българско изкуство.

Организатор на Фестивала “Златен Ритон ” е ИА “Национален кино център ”. Фестивалът се организира с финансовата поддръжка на община Пловдив и е обичайната част от Културния календар на града. Той включва две конкурсни стратегии – за писмено и анимационно кино.

Наградите ще бъдат връчени на тържествена гала в последния ден на фестивала - на 21-ви декември, в 19 часа, в зала 1 на кино „ Лъки “.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР