Фестивалът на уличното изкуство „Чале Уоте“ - дългоочакван фестивал за

...
Фестивалът на уличното изкуство „Чале Уоте“ - дългоочакван фестивал за
Коментари Харесай

Фестивал на уличното изкуство „Чале Уоте“: Еуфория преди веселбата през уикенда

Фестивалът на уличното изкуство „ Чале Уоте “ - дълго чакан фестивал за изкуство, музика, танци и представления по улиците на Джеймстаун , остарелия квартал на Акра - провокира вълна от еуфория измежду празнуващите, съобщи ганайската организация ГНА.

Някои веселяци, както локални, по този начин и интернационалните туристи, започнаха да се струпват в Джеймстаун, внасяйки още веднъж присъщата жизнеспособност, която изглеждаше изгубена заради пандемията от ковид-19.

На влизане в Джеймстаун, най-вече рибарска общественост, посетителите се сблъскват с нормалния мирис на риба и скариди и гърмяща улична музика.



Това, споделя Кристейн Менса, шеф на механа „ Левъл 3 “ (Level 3), вдъхва живот на другояче тежкото престояване в Акра.

„ Тазгодишният фестивал „ Чале Уоте “ наподобява обещаващ, изминаха две години от последното честване на „ Чале Уоте “, споделя оптимистично той и бързо се причислява към служащите си, с цел да се приготвят за огромния уикенд.

Вече в навечерието на веселбата през уикенда някои компании, продавачи и изложители опъват палатки и други сгъваеми уреди по продължение на сектора „ Ъшър Форт “ (Ussher Fort) чак до фара Джеймстаун, който може да осветява с фенера си през тъмната нощ и вълните на морето.

Междувременно тапите започнаха да нарастват към към този момент натоварената улица „ Акра Хай Стрийт “, която води към Джеймстаун.

„ Чале Уоте “ безусловно се превежда като „ Приятелю, да тръгваме “ на Га - езика на коренното население на Акра, само че с времето се употребява в смисъл на леки чехли, джапанки.

Фестивалът е платформа, която извежда изкуството, музиката, дизайна, танца и представлението по улиците под формата на изложения и карнавал.



„ Чале Уоте “ е радикално обвързван с общността и е годишно събитие, което се организира в Джеймс Таун, една от историческите общности в Акра. Той притегля ганайски и интернационалните художници, които основават, любуват се и поддържат връзка посредством изкуството.

Фестивалът, наред с другите си цели, има упоритостта да сътвори по-широка аудитория за изкуствата в Западна Африка, като разчупи креативните граници и употребява изкуството като начинание.

„ Чале Уоте “ включва улично изобразяване, фрески с графити, фотоизложби, спектакъл, диалози, интерактивни съоръжения, скейт демонстрации, хранителен и фешън пазар, снимка, улични представления онлайн, рискови спортове, павилион за африканско кино, махленски бокс, фешън церемониал, празненство с музикален блок, работилници за рециклируем дизайн, дизайнерски лаборатории и доста други.

Той е първият фестивал, проведен в Акра и е въодушевил сходни събития в цялата страна.

„ Чале Уоте “ стана доста известен през годините и притегля към 45 000 души всяка година.

Повече от 200 локални и интернационалните художници вземат участие в събитието всяка година и се чака броят им да нарасне тази година, заяви ГНА.

През последните години „ Чале Уоте “ трансформира град Акра в най-активния културен център в Западна Африка.

Фестивалът също по този начин въодушеви благоприятни условия за планиране на публично пространство посредством културна продукция, подкрепяна от общността, която притегли Иван Родик, фотограф и кино режисьор от Швейцария, с цел да документира тазгодишния фестивал.

„ Аз съм от Швейцария, само че пребивавам в Бразилия; тук съм, с цел да основа красиви подиуми от „ Чале Уоте “, Джеймстаун и Акра “, споделя той, до момента в който снима завладяващи подиуми от танцов отбор в Бразилската къща в Джеймстаун.

Директорът на фестивала „ Чале Уоте – фестивал за улично изскуство “ Манце Ариикуйе споделя, че тазгодишният фестивал, който стартира на 12 август, ще изследва устната традиция и литературата като форма на изкуство по тематиката: „ Звездната врата на Африка “.



Годишният фестивал обръща внимание на африканската джука история, с цел да отвори благоприятни условия и хрумвания за развиването на африканския континент, сподели Ариикуайе в изявление за ГНА.

„ Фестивалът носи смяна за над 10 000 компании, които се възползваха от фестивалните действия през годините “, прибавя той и още: " По създание това беше трансформиращо за град Акра и за Гана. Беше трансформиращо за артистите, които участваха ", сподели той.

Наистина, фестивалът на уличното изкуство „ Чале Уоте “ вкара витална различна образна и пърформанс просвета, проектирана от художници с картини, някои от които приказват на душата, показвайки нашите проблеми и очаквания, само че също по този начин и споделеното ни възприятие за единодушие като хора.

Източник: Българска телеграфна агенция
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР