Фестивал на лавандулата се провежда в съботния ден край Чирпан. На

...
Фестивал на лавандулата се провежда в съботния ден край Чирпан.
На
Коментари Харесай

България патентова три нови сорта лавандула

Фестивал на лавандулата се организира в съботния ден край Чирпан.

На фона на събитието експертите дефинират актуалната година, като не изключително добра за търговията с лавандулово масло, на което България е международен водач по производството с над 50% дял в продажбите. Считаният за максимален специалист по лавандулата у нас - доцент Станко Станков, заяви, че преди месеци е завършило патентоването и узаконяването на три нови сорта лавандула за България, чиито добиви и качество са феноменални. Очаква се актуалната рецесия да отмине до година - две, когато още веднъж да настъпи взрив на лавандуловото произвеждане в страната ни.

Ниските температури и непрекъснатите валежи през 2023 година водят до увеличаване на вегетативния напредък и закъснение на цъфтежа на лавандулата, отбелязва доцент доктор Станков от Института по етеричномаслени култури. Световните пазари също не регистрират растеж на търсенето. В момента се подписват единствено по-дребни покупко-продажби, и то на ниски цени.

Над 100 000 декара са лавандуловите насаждения в България. Според доцент Станков стотици декари обаче са с некачествена продукция, която към този момент се изкоренява или следва това да се направи. А през януари тази година българските учени са патентовали и приключили 20-годишна работа по създаването на суперкултури от лавандула за България. Тествани са в страната и чужбина. Сортовете носят имената Жанета, Терез и Дея.

Нова телевизия, „ Събуди се "

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР