Фестивал на фенерите събра български и чуждестранни студенти в Русенския

...
Фестивал на фенерите събра български и чуждестранни студенти в Русенския
Коментари Харесай

Фестивал на фенерите в Русенския университет

Фестивал на фенерите събра български и задгранични студенти в Русенския университет. Традиционното отбелязване на един от най-пищните китайски празници е и знак на любовта и новото начало. Чрез него студенти и преподаватели събират две култури на едно място.

Русе

Ярки цветове и китайски писмени знаци посрещнаха студенти и преподаватели в Русенския университет - повода е Фестивалът на китайските фенери или азиатският Свети Валентин. Традиционният празник е първият след настъпването на Лунната нова година. Той беше маркиран посредством разиграване на известната игра " Загадката на фенера ", чиято цел е посредством мъдрост да събере младите двойки.
Д-р Христина Соколова, учител в катедра " Европеистика " към Русенския университет: Фестивалът на фенерите има специфична традиция за събиране на двойки дружно. Това е бил подобаващия миг младежите да се намерят един различен и да се съберат, като традицията включва обичайна игра на гатанки. Като се опъват въженца с разнообразни гатанки, които би трябвало да се отгатнат и посредством общуването се дава опция на младите да се съберат.
Фенерът е един от главните знаци на Китай, а фестивалът в негова чест датира от десети век, от династията Сонг.

Интересът към азиатската просвета беше огромен, както измежду българските, по този начин и измежду задграничните студенти. Те имаха опция да напишат имената си с писмени знаци върху разделители за книги.
Проф. Юлияна Попова, зам. ректор по Интернационализацията и информационна политика: Програма " Еразъм " се отвори към целия свят през 2015 година и стана допустимо да имаме студенти и отвън университети от Европейския съюз, какъвто е и случая със студентите от Китай. С Шанхайския политехнически университет се подписа контракт за двойна тапия, която стратегия ще влезе от идната образователна година и ще даде опция на студентите да получат две дипломи.
В Русенския университет студентите от Китай учат педагогика и компютърни технологии.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР