Фестивал на домашния сапун се проведе в мездренското село Царевец.

...
Фестивал на домашния сапун се проведе в мездренското село Царевец.
Коментари Харесай

Фестивал на домашния сапун се проведе в мездренското село Царевец

Фестивал на домашния сапун се организира в мездренското село Царевец. Организатори на събитието бяха кметство Царевец и Народно читалище " Просвета-1928 " с поддръжката на община Мездра. Празникът почетоха голям брой поданици и посетители на каменоделското населено място, измежду които беше и кметът на общината Иван Аспарухов.

" Убедени сме, че с това събитие ще допринесем за опазването и популяризирането на нашето нематериално културно завещание, сподели в приветствието си кметският наместник на с. Царевец Маргарита Петкова. Ние дадохме всичко от себе си, с цел да превърнем искрицата в огън и да напомним, пресъздадем и предадем на идващите генерации една позабравена към този момент традиция ".

Миналата година Националният съвет за нематериално културно завещание към Министерство на културата утвърди кандидатурата на НЧ " Просвета-1928 " - с. Царевец " Варене на домакински сапун " да бъде вписана в Националната представителна листа на нематериалното културно завещание на България като детайл от регистъра " Традиционни занаяти, домашни действия и поминъци ". Групови носителки на това умеене са царевчанките Здравка Петрова (77 г.), Венета Коцева (83 г.) и Бойка Цолова (68 г.).

На авансово квалифицирано за задачата място, под надзора на трите групови пазителки на умеенето, Румяна Христова и Галя Геновска демонстрираха образно целия развой на подготвяне на домакински сапун - от съставките, през подготовката - до същинското варене и рязане на калъпи. Те предадоха това свое умеене на представители на читалищата от селата Брусен и Ребърково.

 Варене на домакински сапун в село Царевец, Мездренско Варене на домакински сапун в село Царевец, Мездренско Източник: Община Мездра
Ученици от Професионална гимназия " Алеко Константинов " - гр. Мездра, участници в плана " Заедно за по-добро бъдеще на децата ни ", подредиха с благотворителна цел галерия базар на обредни хлябове за Великден и Гергьовден, а възпитаници от Професионална гимназия по каменообработване в село Кунино, община Роман демонстрираха добитите от тях умения при изработването на произведения от камък.

 Фестивал на домашния сапун Фестивал на домашния сапун Източник: Община Мездра
Мадлена Божилова Амин от Своге, която също е вписана през 2021 година в Националната представителна листа на нематериалното културно завещание на България в като детайл от регистъра " Традиционни занаяти, домашни действия и поминъци ", сподели направената от нея българска национална носия от района на Кюстендил.

Със свои щандове в " Алеята на занаятите " се показаха още Йолина Цолова от Враца, която създава фолклорни украшения и сувенири и Симона Тодорова от София - с ръчни бродерии и украса за декорация на дома.

Концертна стратегия изнесоха известният реализатор на национални песни Светлин Миланов, Ансамбъл " Мездра ", Танцов състав " Хемус " - Враца, ученици на Център за поддръжка за личностно насърчаване - Мездра, Женска певческа група " Белокаменица " от с. Царевец и групите за национално пеене и за национални танци от с. Търнава, община Бяла Слатина.

 Фестивал на домашния сапун Фестивал на домашния сапун Източник: Община Мездра
Събитието поддържа благотворителната самодейност " Бяла лястовица на вярата за Христо ". Събраната сума от 824 лева ще бъде преведен по сметката на онкоболния Христо Пенчев от Мездра, който страда от синовиален сарком и се нуждае от лекуване в чужбина.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР