Фермерите в ЕС вече да не бъдат задължени да държат

...
Фермерите в ЕС вече да не бъдат задължени да държат
Коментари Харесай

ЕК предлага: фермерите - без земя под угар

Фермерите в Европейски Съюз към този момент да не бъдат задължени да държат минимална част от обработваемата си земя под угар.

Това предложение бе огласено през днешния ден от Европейската комисия. То е в границите на нейния ангажимент да понижи административната тежест върху земеделските стопани.

Затова Европейска комисия предлага преразглеждане на някои клаузи от Общата селскостопанска политика (ОСП), обхващаща интервала 2023-2027 година Причината е, че през първата й година фермерите срещнаха съществени усложнения в цялостното използване на на стандартите за положителни аграрни и екологични условия (ДЗЕУ).

Тези ДЗЕУ са общо 9 на брой и множеството заплащания по ОСП са обвързани с тяхното осъществяване.

• ДЗЕУ 8 за непроизводителни земи. Фермерите ще би трябвало да запазят съществуващите насаждения на своите земи, само че към този момент няма да бъдат задължени да държат минимална част от обработваемите площи като непроизводителни, да вземем за пример земя под угар. Вместо това те ще могат непринудено да избират дали част от площта им да остане непроизводителна или да засадят жив плет или дървета. Така те ще получат спомагателна финансова помощ посредством екосхема, която всички страни членки ще би трябвало да предложат по своята ОСП. Всички фермери в Европейски Съюз ще бъдат насърчени непроизводителните им площи да ъдат облагодетелствани от биоразнообразието, без да се опасяват от финансови загуби;

• ДЗЕУ 7 за промяна на културите. Фермерите ще могат да избират сред промяната и диверсифицирането на посевите според от изискванията и от това дали тяхната страна ще реши да включи опцията за диверсификация на културите в своя стратегически проект по ОСП. Възможността за диверсификация вместо промяна на културите ще разреши на засегнатите от чести суши или порои фермери да изпълнят по-лесно изискването;

• ДЗЕУ 6 за почвеното покритие в чувствителни интервали. Страните членки ще имат повече еластичност в определянето на сензитивните интервали и позволените практики за осъществяване на условието. Това ще става в светлината на техните национални и районни условия и в подтекста на зачестилите промени на времето.

Европейска комисия предлага също страните членки да могат да вършат изключения за избрани култури, типове почви или системи от стопанства и те да не би трябвало да извършват условията по ДЗЕУ 5, 6 и 7.

Възможни са също целеви изключения от ДЗЕУ 9. Те би трябвало да разрешат оранта за възобновяване на непрекъснатите пасища, предпазени от „ Натура 2000 “, в случай че са повредени от хищници или инвазивни типове.

Всички тези изключения могат да бъдат заложени за целия интервал на ОСП в стратегическите проекти по нея. Те би трябвало да бъдат лимитирани откъм повърхност и да бъдат основани единствено там, където се окажат нужни за оправянето със характерни проблеми.

В крайни случаи на неподходящи климатични условия, които пречат на фермерите да съблюдават условията на ДЗЕУ, страните членки могат да вкарат краткотрайни дерогации. Те ще бъдат лимитирани във времето и ще важат единствено за засегнатите бенефициенти.

Комисията предлага двойно повече ремонти, които страните от Европейски Съюз могат да вършат в своите стратегически проекти по ОСП.

Също по този начин Брюксел предлага дребните стопанства с повърхност под 10 хектара (100 декара) да не подлежат на надзор и наказания, свързани с осъществяването на условията за обвързване на заплащането по ОСП с осъществяването на ДЗЕУ. Това съществено ще понижи административната тежест върху дребните стопани, които съставляват 65 на 100, или съвсем две трети, от бенефициентите на ОСП.

Стратегическите проекти по ОСП отпускат 32 на 100 от целия бюджет за ОСП (близо 98 милиарда евро) за доброволни дейности, реализиращи задачите за оконата среда, климата и отбраната на животните. Предложените промени резервират този невиждан съгласно Европейска комисия бюджет.

Освен това страните членки ще би трябвало да преразгледат своите стратегически проекти по ОСП по 31 декември 2025 година, в случай че на равнище Европейски Съюз са обновени характерни актове като да вземем за пример опазването на дивите птици, на естествената среда на дивата флора и фауна и на водите.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР