Фермерите от цялата страна са в протестна готовност, ако правителството

...
Фермерите от цялата страна са в протестна готовност, ако правителството
Коментари Харесай

Фермерите от цялата страна са в готовност за ефективни протести

Фермерите от цялата страна са в протестна подготвеност, в случай че държавното управление не отговори на настояванията им. Те са получили покана за среща с премиера и представители на държавното управление за неделя - 4 февруари, от 15 часа, оповестиха за  " Фокус "  от Националната асоциация на зърнопроизводителите /НАЗ/.

Преди дни българските фермери оповестиха подготвеност за ефикасни протестни дейности от 6 февруари /вторник/, в случай че до края на тази седмица не бъде извършена контрактуваната среща с изпълнителната власт, на която да бъдат признати настояванията на земеделските производители, с които ще се реши бъдещето на родното земеделие. Около това се сплотяват членовете на БАК в декларация.

" Сериозните провокации и проблеми пред агросектора у нас ще изкарат фермерите по улиците във всички краища на страната и единственият метод да се приберат, е угаждане на настояванията им ", написа в декларацията, публикувана от Българската земеделска камара /БАК/.

" Българска земеделска камара от близо една година води нестихващи протестни дейности и дейни договаряния за опазване на производството.

През последните няколко седмици ставаме очевидци на ескалиращото напрежение в Европа от страна на протестиращите фермери, потърпевши от неглижирането на селскостопанския бранш от страна на управляващите. Закърнелите закони, войната в Украйна, високата себестойност на продукцията, неподходящите стопански и климатични условия, многочислените екологични европейски условия, натискът от налаганите условия по линия на Зелената договорка, другите равнища на подкрепяне, високите рентни заплащания и загубата на пазарни позиции срутват производителите и убиват локалното произвеждане. 

Българските фермери от няколко години се намират на лимита на опциите за оцеляване, като в доста региони към този момент се следят банкрути на аграрни производители, които изпитват усложнения да покрият отговорностите си и да обезпечат стопанската година ", се споделя още в декларацията.

" Фокус "  припомня, че след извършена среща на 30 януари 2024 година с министър-председателя акад. , министъра на земеделието  и заместник-министри на земеделието и финансите, стана ясно, че е належащо време от страна на властта да реши дали може да отговори на настояванията в пакета от ограничения, изпратен от БАК и Националната асоциация на зърнопроизводителите /НАЗ/.

Насрочената за неделя среща е трета подред, която ще бъде основна за земеделските производители.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР