Чешкият конституционен съд отмени законово изискване транссексуалните хора да се

...
Чешкият конституционен съд отмени законово изискване транссексуалните хора да се
Коментари Харесай

Чешкият конституционен съд отмени законово изискване транссексуалните хора да се подложат на операция

Чешкият парламентарен съд анулира законово условие транссексуалните хора да се подложат на интервенция, преди да могат писмено да сменят пола си, предава Ройтерс.

Този ход изравнява централноевропейската страна с множеството членове на Европейски Съюз и беше приветстван от деятели за правата на индивида.

Съгласно настоящия закон чешките транссексуални хора би трябвало да се подложат на интервенция на половите органи и дезинфекция, което ги оставя неспособни да се възпроизвеждат.

Това законово условие е " в несъгласие с главното право на транс-хората за отбрана на тяхната физическа целокупност по отношение на човешкото им достолепие ", се споделя в изказване на Съда по отношение на решението му, оповестява News.bg.

Съдът даде период на Народното събрание доникъде на 2025 година да одобри съответната законодателна смяна.

" Парламентът би трябвало да се подчини на решението на съда, само че може да сложи други условия, като събиране на експертни отзиви и разрешаване на приключването на интервал от време, преди преходът да бъде публично приет ", сподели съдът.

Управляващата дясноцентристка коалиция до момента не успяваше да реализира единодушие за смяна на закона, само че в този момент " Конституционният съд (е дал) ясни указания със своето решение ", сподели министърът на правораздаването Павел Блажек в обществената мрежа X.

Съдебното решение идва след тъжба на мъж, който е регистриран като жена при раждането и желае да промени това, без да се подлага на интервенция.

В Чешката република идентификационните номера, дадени на хората при раждане и употребявани в документите, разкриват пола на лицето. Чешкият език също има разнообразни окончания за фамилните имена на мъжете и дамите.

Неправителствената организация Trans*parent, която провежда петиция с искане за законова смяна, приветства решението.

" Направихме крачка напред. Сега обаче държавното управление би трябвало да работи ", се споделя в Instagram.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР