Фериботът Русе – Гюргево, който се очакваше да заработи през

...
Фериботът Русе – Гюргево, който се очакваше да заработи през
Коментари Харесай

България обвинява Румъния за бавещия се ферибот Русе – Гюргево

Фериботът Русе – Гюргево, който се очакваше да проработи през лятото на предходната година, към момента се бави и е под въпрос дали ще стартира да се движи това лято. Транспортната връзка е от изключително значение за по-бързото прекосяване сред България и Румъния, защото има капацитет да разтовари тежкия трафик по „ Дунав мост “ 1, който в летните месеци е изключително претрупан.

Функционирането на ферибота обаче се бави по виновност на Румъния, излиза наяве от отговор на транспортния министър Георги Гвоздейков на въпрос от депутата Мартин Димитров („ Продължаваме промяната – Демократична България “).

На този декор министър председателят Николай Денков през днешния ден организира среща с румънския си сътрудник Марчел Чолаку, с цел да обсъдят присъединението на двете страни към Шенген, както и значими инфраструктурни въпроси. Акцент е подложен върху построяването на трети мост при Русе. Това обаче е план, който ще отнеме време и поради това Денков желае ускорение на работата по ферибота.

От наша страна бе подложен въпросът колкото може по-бързо да се пусне връзката по фериботната линия Русе – Гюргево, с цел да можем да подпомогнем този натоварен трафик, който е обвързван с развитите бизнес връзки сред двете страни ", разяснява Денков.

В отговора на министър Гвоздейков до Димитров се показва, че  България има подготвеност за разкриване на фериботната линия, само че към този миг

процедурата по разкриване на Граничен контролно-пропусквателен пункт " Русе – Гюргево – ферибот за румънска страна се бави “.

За да действа е належащо да бъде издеадено разпореждане на държавното управление на Румъния за разкриване на Граничен контролно-пропусквателен пункт Гюргево (о. Моканашу), само че се търси вносител на предлагането за издаване на нормативния акт.

Припомняме, че фериботната линия не е единственият план сред двете страни, които се бави. В началото на предходната година някогашните министри от кабинета „ Петков “ – Николай Събев и Гроздан Караджов – обещаваха, че фериботът ще проработи в края на юни 2022 година Това по този начин и не се случи, макар че двете страни имат подписано съглашение.

Друг план, за който България настойчиво упорства, е построяването на трети мост при Русе. Споразумението за него е изпратено на Румъния в края на предходната година, само че до подписването му по този начин и не се стига. Само преди дни стана ясно, че Европейската банка за възобновяване и развиване има интерес и би финансирала оборудването.

От години обсъждаме втори мост край Русе-Гюргево, защото това е извънредно значимо направление, което непосредствено свързва България с Букурещ. Това направление доби ново значение със започването на войната в Украйна, защото то е част от логистичното ръководство за подготовка на защита на източния фланг на НАТО и по тази причина ние имаме всички учредения дружно да ускорим процеса за обмисляне, планиране на този мост във допустимо най-кратки периоди ", съобщи Денков през публицисти в Букурещ.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР