Фенове, ръководство и ветерани на Левски почетоха паметта на Георги

...
Фенове, ръководство и ветерани на Левски почетоха паметта на Георги
Коментари Харесай

Фенове, ръководство и ветерани на Левски почетоха паметта на Гунди и Котков

Фенове, управление и ветерани на Левски уважиха паметта на Георги Аспарухов - Гунди и Никола Котков. Цветя и венци бяха поднесени на гробовете на двете митове, съобщи кореспондент на БГНЕС. Днес се навършват 51 години от нещастието на Витиня, при която починаха славните футболисти на Левски и Локомотив Сф. Да се преклонят пред Гунди и Котков пристигнаха изпълнителният шеф Ивайло Ивков и ръководителят на УС Даниел Боримиров. Сред легендите, положили цветя на Централните софийски гробища, бяха Кирил Ивков и Войн Войнов. Присъстваха и огромен брой последователи .
Гунди и Котков си отидоха от този свят преди 51 години.
Аспарухов и Котков починаха при злополука през 1971 година край прохода Витиня в Стара планина. Автомобилът „ Алфа Ромео “, с двамата именити футболисти, се удря в камион, излизащ на платното без преимущество от вторичен кръстосан път. На погребението им участват към 150 хиляди души – повече, в сравнение с в проведени от режима сходни мероприятия – като това на Георги Димитров. Освен това то съответствува по време и изцяло засенчва пропагандираното от управляващите алегорично заравяне на трима починали руски космонавти. Масовото посещаване на погребението на Аспарухов и Котков поражда опасения в държавното управление и довежда до отстраняването на присъствалия точно на него вътрешен министър Ангел Солаков.

Георги Аспарухов Рангелов, прочут още като Гунди, играе като централен нападател. Той е заслужил занаятчия на спорта и притежател на сребърен „ Народен медал на труда “ през 1965 година През 1999 година Гунди е разгласен посмъртно за Най-добър футболист на България за 20-и век, а на 21 май, 2014 година, с декрет на президента Росен Плевнелиев, е награден посмъртно с медал „ Стара планина “ първа степен за извънредно огромните му заслуги в региона на спорта. Стадионът на ПФК Левски е кръстен в негова чест. В непосредствена непосредственост е повдигнат бюст-паметник на именития футболист.
Даниел Боримиров (л) и Ивайло Ивков (д).
Никола Котков една от легендите на Локомотив София, където играе 12 сезона. След това за малко е част от ЖСК Славия преди да премине в Левски през 1969 година Записва общо 322 мача в А група, в които бележи 163 гола. Футболист №1 на България за 1964 година В интервала сред 1962 и 1968 година изиграва 26 дуела и бележи 12 гола за националния тим на България. Участник на Световното състезание в Англия " 66. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР