Феите пият човешка кръв, отвличат деца, подлудяват и убиват хора

...
Феите пият човешка кръв, отвличат деца, подлудяват и убиват хора
Коментари Харесай

Феите пият човешка кръв, отвличат деца, подлудяват и убиват хора

Феите пият човешка кръв, отвличат деца, подлудяват и убиват хора … Забравете Тинкър Бел … В предишните епохи феите от фолклора не са били като тези от днешните истории. Когато множеството хора мислят за феите, може би си показват искрящата Тинкър Бел от “Питър Пан ”, или сърдечни и сладки създания, като герои от филми на Дисни и детски анимационни поредици. Но тези същества имат доста по-тъмен генезис … Някога се е считало, че са немъртви кръвосмучещи вампири. В „ Тайната общественост на елфите, фавните и феите “ (1682 г.) фолклористът Робърт Кърк твърди, че феите са „ мъртви “ или „ имат междинна природа сред човек и ангел “. Тази асоциация е изключително забележима в келтските знания. През 1887 година, лейди Джейн Уайлд разпространява ирландската религия, че „ феите са падналите ангели, свалени от Господ Бог от небето поради тяхната греховна горделивост … и Дяволът им дава познания и мощ, и ги изпраща на земята, където правят доста зло ”. На пръв взор, сегашната концепция за приказната страна наподобява толкоз надалеч от сенчестото царство на мъртвите …. Въпреки своя искра, феите имат тъмна история и изненадващо готически характерности. Но, за какво се е изгубил страха от феите и по какъв начин те се свързват с детството? Когато Питър Пан на Джеймс Матю Бари „ дебютира “ при започване на 1900-те години, в обществото по това време е необятно публикувано мнението, че феите населяват сенчестия нравствен свят. Очаровани от ангелите, призраците и вампирите, викторианците, след това едуардианците, от ден на ден считат феите за душите на мъртвите. Първата международна война и гибелта на доста хора ускорява вярата в духовете и окултните способи за другарство с тях. Въпреки това, заради огромния триумф на Питър Пан и Тинкър Бел, в визиите на хората тези същества изгубват злонамереността си и стават по детски добродушни. Джеймс Матю Бари отъждествява произхода на феите с децата: „ Когато първото бебе се засмя … смехът му се разпадна на хиляди части … и това беше началото на феите. ” Това определение е надалеч от злобните феи и тяхната сенчеста история във фолклора. В тези истории те крадат деца, подлудяват хората, разболяват добитъка, унищожават реколтата и пият човешка кръв. Бари е бил наясно с тъмната им страна. Въпреки приказния искра, Тинкър Бел е рискова, отмъстителна и смъртоносна самодива изкусителка. Питър Пан, или момчето, което няма да порасне, дебютира на сцената на Коледа през 1904 година Образът му се употребява от Дисни през 1953 година и се „ ражда “ сантименталната целулоидна самодива. Сладките и миловидни феи на актуалната детска телевизия са резултат от тази Диснификация.



Но във фолклора феите постоянно са демонична или немъртва мощ. Създания, против които хората би трябвало да търсят отбрана. Четете още: Лон Стриклер: `Според очевидецът, той е видял дявол.` В своя „ Речник на феите “ фолклористката Катрин Бригс означи: „ Хората, които се разхождат сами през нощта, изключително през населявани от феи места, имат доста способи да се предпазят. Например със свещени знаци, носене на кръст, изключително стоманен, посредством молебствия или пеене на химни, посредством ръсене на светена вода, посредством преместване и поръсване с мухъл от църковния двор по пътя си. Хлябът и солта също са ефикасни. Те са считани за свещени знаци, единият на живота, а другият на вечността. “ За феите се твърди, че са „ гладни за човешка кръв “. Това ги свързва с отмъстителните мъртви и с вампирите. В ранните разкази, вампирите се дефинират като тела на мъртви, съживени от зли духове. Те излизат от гробовете си през нощта, смучат кръвта на живите и по този метод ги унищожават, както е маркирано в Оксфордския британски речник от 1734 г. Историята на феите на Даян Пъркис включва легенда от шотландските планини, която предизвестява, че би трябвало да „ внасяте вода в къщата си през нощта, тъй че феите да не утоляват жаждата си с кръвта ви “. За вампирските феи се споделя, че се „ набръчкват и изсъхват без прясна кръв “. Бабохан утолен са вампирски шотландски феи. Те са красиви зелени банши, които имат копита вместо крайници. Бабохан утолен танцуват и изтощават своите мъжки жертви, след което ги раздират на части. Подобно на доста феи, те могат да бъдат убити с желязо. Дахругх Дуах са ирландски вампирски феи или „ алените кръвопийци “. Смята се, че те оказват въздействие върху новелата „ Кармила “ (1871 г.) на Шеридан Ле Фаню. Предполага се, че Хелоуин е времето, когато воалът сред нашия свят и света на сенките е извънредно тъничък. Време, когато е по-вероятно да чуете истории за срещи сред хора и феи. Ако човек тръгне на Хелоуин да търси „ крилати другари “, би трябвало да знае, че може те да не са толкоз сладки, колкото си мисли.



Човек би трябвало да стъпва деликатно и в никакъв случай да не влиза в „ баснословен пръстен “. Счита се, че кръговете от гъби са основани от феите, танцуващи там. Според фолклора, в случай че се случи човек да влезе в подобен кръг от гъби, може да стане незабележим и да го накарат да танцува в близост, до момента в който почине от безсилие.
Източник: zona666.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР