Федералното правителство на Белгия реши да обяви 20 юли за

...
Федералното правителство на Белгия реши да обяви 20 юли за
Коментари Харесай

Белгия обяви 20 юли за ден на национален траур

Федералното държавно управление на Белгия реши да разгласи 20 юли за народен ден на печал в памет на жертвите на проливните дъждове през последните дни, заяви министър председателят Александър Де Кроо, съобщи БГНЕС.

``Страната ни претърпява доста сложни моменти. Нашите мисли са с жертвите и техните близки. Цялата страна им съчувства``, сподели Де Кроо по време на конференция.

Все още следва да се изчислят вредите, само че това ще бъдат ``възможно най-тежките наводнения, които в миналото са се случвали в Белгия``, цитира думите му уеб сайтът The Brussels Times.

Вторник, 20 юли, ще бъде ден на народен печал, а тържествата по случай националния празник на Белгия на 21 юли ще се проведат в доста стеснен размер.

Към момента в Белгия са доказани 20 смъртни случая, като 9 от жертвите към този момент са разпознати. Най-малко 20 души са изчезнали, а общо 112 общини са наранени от наводненията, съобщи вътрешният министър Анелиз Верлинден.

Въпреки че управляващите в Нидерландия започнаха своевременни дейности, с цел да предотвратят наводненията да се окажат пагубни за някои елементи на страната, издигнатите от тях насипи не избавиха град Меерсен. Засегнати са 3 към хиляди души.

Докато придошлата вода залива улици и къщи, бяха включени предупредителни сирени, с цел да изтеглят хората. Районът Лимбург към този момент е зона на национално злополучие, разгласи министър председателят на страната Марк Рюте.

``Хората са стреснати и се редят в магазините, с цел да купуват чували с пясък и водни помпи``, споделя Максим Славоев, който живее в провинция Лимбург.

Той споделя, че армията е почнала да възвръща мостове на местата, където са разрушени, а прекосяването е затруднено. Има и доброволци с лодки, които оказват помощ на потърпевшите, чиито домове са наранени от бедствието.

От 6:00 ч. сутринта полицията в страната е почнала да звъни на хората, които живеят в рискови зони в Нидерландия, с цел да ги предизвести да се изтеглят.

Властите в град Маастрихт  приканиха жителите на два региона да изоставен домовете си заради предстоящото преливане на река Мааc. Става дума за към 10 хиляди души, заяви Нидерландската телевизионна корпорация (NOS), представена от " Фокус ". Жителите би трябвало да изоставен домовете си допустимо най-бързо, предупреждават местните управляващи. 

Максим добавя, че въпреки че множеството браншове са прекратили работата през уикенда, въпреки всичко има хора, които не спазават разпорежданията и излагат живота си на заплаха.

----

Над 100 са към този момент жертвите на опустошителните наводнения в западната част на Германия. 1300 души се водят в неопределеност в региона на Кьолн, заяви Нова тв. Цели градове са в руини след най-мащабното в новата история на Германия сходно естествено злополучие. Придошлите реки отнесоха цели региони, а доста къщи са се срутили. Мобилните мрежи са прекратени, а доста хора не могат да се свържат с околните си. На някои места водата не става за пиянство, няма и ток. В Зинциг в дом за инвалиди са открити 12 тела. Вътрешният министър на Райнланд-Пфалц заяви, че при изпомпването на водата в мазетата на постройките непрекъснато се натъкват на трупове. 

" Мирни селища претърпяват злополука, покруса. Шокирана съм от данните, които получавам за градове под вода, в които хората се качват по покривите на къщите си, с цел да се спасят и да бъдат избавени ", съобщи канцлерът Ангела Меркел.

Язовир покрай границата с Белгия прелива, има заплаха стената на различен пък да се срути.

11 души са починали в южната част на Белгия, откакто наводняване нанесе съществени материални вреди в град Лиеж. Жителите на няколко региона бяха евакуирани поради придошлата река Мааc.

Проливният дъжд провокира нарушавания в придвижването на градския превоз. Почти всички влакове в южния регион на Белгия бяха спрени.

Рекордните превалявания в Западна Европа доведоха до преливане на реки и езера в Германия, Белгия, Нидерландия, Люксембург и Швейцария.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР