Федералният резерв трябва да предприеме бързи действия за повишаване на

...
Федералният резерв трябва да предприеме бързи действия за повишаване на
Коментари Харесай

Президентът на Фед на Сейнт Луис призовава за агресивно повишаване на лихвите

Федералният запас би трябвало да предприеме бързи дейности за повишение на лихвите, с цел да укроти възходящата инфлация. Това съобщи пред Си Ен Би Си президентът на Фед на Сейнт Луис Джеймс Булард.

„ Доверието в нас е на карта и ние би трябвало да реагираме на данните. Мисля, че можем да го създадем по проведен метод, който да не се отрази отрицателно на пазарите “, сподели той.

Коментарите му идват, откакто предходната седмица той раздруса пазарите с изявлението, че Фед би трябвало да увеличи главния си лихвен % с 50 базисни пункта през март и че желае нарастване с цялостен процентен пункт, или 100 базисни пункта, до юли.

„ Мисля, че позицията ми е добра и ще се опитам да убедя сътрудниците си “, сподели Булард пред Си Ен би Си..

Въпреки че съвсем всички представители на Федералният комитет за отворения пазар (FOMC) показаха предпочитание за повишение лихвите през март, Булард е може би най-агресивният в своите претенции. Представители на Фед обаче обявиха пред Си Ен Би Си, че не считат нарастване с 50 базисни пункта през март за належащо. Един базисен пункт се равнява на 0,01%, като Фед нормално подвига лихвите си с по 25 базисни пункта. Президентите на клоновете на централната банка в Атланта, Ричмънд и Сан Франциско също се опълчиха на концепцията за двойно повишаване.

„ Историята ни споделя, че що се отнася до политиката на Фед, внезапните и нападателни дейности могат да имат дестабилизиращ резултат върху растежът и стабилизирането на цените, които опитваме да реализираме “, разяснява президентът на Фед на Сан Франциско Мери Дели.

Булард обаче упорства, че инфлацията е гореща от месеци и че Фед би трябвало да бъде деятелен в потреблението на своите принадлежности, с цел да управлява нарастванията на цените. Потребителските цени в Съединени американски щати набъбнаха с 7,5% на годишна база през януари, с което надминаха прогнозите на Уолстрийт.

„ Моята интерпретация не се базира единствено на този отчет, само че и на последните четири отчета, взети дружно. Те демонстрират, че инфлацията евентуално се форсира в стопанската система на Съединени американски щати “, сподели Булард.

„ Инфлацията, която следим, е доста неприятна за семействата с ниски и умерени приходи. Хората са недоволни, доверието на потребителите спада. Това не е добра обстановка. Трябва да уверим хората, че ще защитим нашата цел за инфлация и ще се върнем на 2% “, добави той.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР