Федералният резерв на САЩ изненадващо свали лихвения процент с половин

...
Федералният резерв на САЩ изненадващо свали лихвения процент с половин
Коментари Харесай

Америка свали лихвите, Европа си отдъхна

Федералният запас на Съединени американски щати изненадващо смъкна лихвения % с половин процентен пункт на изключително съвещание във вторник, две седмици по-рано от предстоящото, с цел да отбрани американската стопанска система. Решението идва след черната седмица, в която международните фондови показатели претърпяха най-сериозния си спад след 2008 година, петролът стигна историческо дъно, а златото още веднъж рекордно нарастна.

" Коронавирусът крие опасности за икономическата интензивност ", се споделя с изказване на ФЕД. „ В светлината на тези опасности и в поддръжка на постигането на своите оптимални цели за претовареност и непоклатимост на цените, Федералният комитет за отворения пазар реши през днешния ден да понижи целевия диапазон за лихвата по федералните фондове на Фед с 1/2 процентен пункт “, написа още в мнението.

ФЕД се задейства часове откакто гуверньорът Джером Пауъл, финансовите министри и централни банкери от  Г7 обявиха, че сплотяват старания  и „ ще употребяват всички подобаващи политически принадлежности за реализиране на мощен, резистентен напредък и предотвратяване от опасности от намаляване “.

След Америка, лихвите смъкнаха Австралия, Япония и Малайзия, чака се същото да създадат Канада и Европа. Единният фронт на международните финансисти успокои терзанията от бързото разпространяване на ковид в десетки страни, поддържа възобновяване на международните фондови пазари и на цените на петрола.

Помогна още през днешния ден на водещите европейски показатели за възобновяване най-малко в кратковременен проект. Паневропейският показател Stoxx 600 затвори с растеж от над 1%, като по-рано се търгуваше с растеж от 3% след решението на американската централна банка. Повечето браншове приключиха на по-високо равнище, макар че банковият бранш регистрира спад от над 1%.

В същото време Националната банка на Швейцария  отчете облага от 50 милиарда $, което е вторият резултат в историята му, заяви Ройтерс.

Финансовият резултат на банката идва на фона на най-ниската рента в света - минус 0.75%, което е с 0.25 пункта по-ниска от лихвата по депозитите на Европейската централна банка.

Печалбата на банката е обвързвана основно с покупка на валути, посредством които банковият регулатор се пробва да отслаби франка, който заплашва локалните експортьори, както и поради приходите от златни активи.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР