Федералният резерв на САЩ (Фед), който действа като централна банка

...
Федералният резерв на САЩ (Фед), който действа като централна банка
Коментари Харесай

САЩ и Великобритания отново агресивно вдигнаха лихвите

Федералният запас на Съединени американски щати (Фед), който работи като централна банка на страната, увеличи главния лихвен % с 0,75 процентни пункта до 3%. Това се показва в известие на уеб страницата на американския регулатор, написа. Вдигането на лихвата е за трети следващ път, като се чака и по-нататъшно покачване до над 4 % до края на 2022 година.

Доларът се увеличи до съвсем 20-годишен връх по отношение на еврото в сряда, откакто Федералният запас одобри ново нападателно нарастване на лихвените проценти в отговор на необузданата инфлация, показва Агенция Франс Прес. Съотношението евро/долар доближи 0,9814 за първи път от октомври 2002 година

Фед намали прогнозата си за напредък на Брутният вътрешен продукт на Съединени американски щати през 2022 година до 0,2% от 1,7%. Прогнозата за 2023 година също е влошена - до 1,2% от 1,7%, за 2024 година - до 1,7% от 1,9%. За 2025 година Фед предвижда напредък на Брутният вътрешен продукт на страната от 1,8%.

Само преди седмица лихвите потеглиха нагоре и в Европа, когато ЕЦБ подвигна и трите си съществени лихви със 75 базисни пункта. 

И предварителните упования бяха Централната банка на Съединени американски щати за трети следващ път да увеличи главния лихвен % с 3/4 от пункта. Има догатки и за спомагателни покачвания през 2023 година, може би до почти 4,5%.

Това е най-бързата поредност от покачвания на лихвите от началото на 80-те години на предишния век. Въпреки това някои икономисти настояват, че лихвените проценти към момента не са достигнали равнище, което би лимитирало заемите и разноските.
Английската централна банка увеличи лихвите до 2,25%
Междувременно британската централна банка също увеличи основиня ли лихвен % от 1,75 на 2,25 на 100 - най-високо равнище за последните 14 години, като предизвести, че страната евентуално към този момент е в криза.

Английската централна банка беше планувала, че стопанската система ще означи растеж през настоящето тримесечие, само че към този момент счита, че на процедура стопанската система се е свила с 0,1%. Това е седмо поредноповишение на главния лихвен % в опита на банката да обуздае растящите цени. Разходите по заемите са най-високите от 2008 година насам, когато банковата система на Обединеното кралство бе пред колапс.

Инфлацията, или темповете с които се повишават цените, сега е 9,9% - най-високота от близо 40 години, като доста хора изпитват съществени усложнения. Очакванията са, че цените ще не престават да порастват и през октомври, макар проекта на държавното управление да наложи таван за сметките за ток и газ за семействата и бизнеса.

Повишаването на лихвените проценти прави по-скъпо вземането на заеми, което теоретично би трябвало да насърчи хората да харчат по-малко. Финансови специалисти предвиждат, че главният лихвен % може да доближи 4% идната година, преди да стартира да спада през 2024 година. Паундът още веднъж се сгромоляса по отношение на американския $ след известието от банката.

Банката взе също по този начин решение да понижи запасите си от английски държавни облигации с 80 милиарда паунда (90 милиарда долара) през идващите 12 месеца до общо 758 милиарда паунда, предава Агенция Франс Прес.

Коментари10 коментара
Моля, или се, с цел да участвате в диалога!
 Заглавие
Песента The Gambler е написана от Дон Шлитц през 1976 година И след това е записвана от разнообразни реализатори, в това число Джони Кеш. Кени Роджърс обаче е този, който съумява да направи песента сполучлива и разпознаваема.
20 5 Още КОментари Най-новоПрочети ощеФормула дефинира нов
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР