Пилот на Learjet смяташе, че има разрешение да излети. Той не беше. За щастие пилотите на JetBlue са го видели

...
Федералните следователи казаха в четвъртък, че пилотът на чартърен самолет
Коментари Харесай

Федералните следователи казаха в четвъртък, че пилотът на чартърен самолет е излетял без разрешение, създавайки „конфликт“ със самолет JetBlue, който се е подготвял да кацне на пресичаща се писта на бостънския Logan International Летище през февруари.

Екранна снимка от видео, заснето от пилотската кабина на JetBlue, улавя момента, в който Learjet, управляван от чартърна услуга Hop-A-Jet, пресича пистата точно пред самолета JetBlue.

Пилотите на самолета JetBlue Embraer прецениха, че са били на около 30 фута (9 метра) от земята, когато са видели самолет да пресича пред тях — капитанът каза, че не може да прецени колко близо са били до по-малкия самолет , според доклад на Националния съвет по безопасност на транспорта. Пилотите на JetBlue успяха да излязат, да заобиколят и да кацнат безопасно.

Капитанът на Hop-A-Jet каза, че е чул ръководителите на полети да му казват да се нареди и да изчака, преди да излети – и дори повтори заповедта обратно на контрольора - „но според него те бяха разрешени за излитане“, каза NTSB.

Самолетът Hop-A-Jet се управляваше от втория пилот, който каза следователи, че неговият капитан му е казал, че са получили разрешение за излитане.

Капитанът, Алваро Донадо, каза в изявление пред борда за безопасност: „Не мога да разбера какво се случи с мен по време на разрешението, единственото нещо, което идва на ум, че ниската температура в Бостън ми повлия, не се чувствах напълно добре и имах запушен нос. Моите извинения.“

След като самолетът Hop-A-Jet кацна във Форт Лодърдейл, Флорида, 63-годишният капитан и 23-годишният втори пилот бяха казани от Бостънската кула, че е излетял без разрешение и че самолетът JetBlue е преминал на около 400 фута (120 метра) над тях, докато е изпълнявал заобикаляне, каза NTSB в окончателния си доклад.

Мъж, който отговори на телефона на Централата на Hop-A-Jet заяви, че компанията няма коментар относно инцидента или доклада. На въпрос дали капитанът и вторият пилот все още летят за компанията, той каза, че не може да предостави тази информация, и затвори.

Инцидентът беше един от няколкото в началото на тази година, които предизвикаха тревога за авиацията безопасност в Съединените щати, въпреки липсата на фатална катастрофа с участието на американска авиокомпания от 2009 г. насам. Близките обаждания накараха Федералната авиационна администрация да свика „среща на върха за безопасността“ през март, за да обмисли начини за предотвратяване на приближаването на самолети твърде близо един до друг.

Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР