Федералната служба за сигурност (ФСС) на Русия обвини украинското военно

...
Федералната служба за сигурност (ФСС) на Русия обвини украинското военно
Коментари Харесай

Взривеният Кримски мост и българската следа

Федералната работа за сигурност (ФСС) на Русия упрекна украинското военно разузнаване и неговия шеф Кирил Буданов за детонацията на Кримския мост, която в събота унищожи отчасти това оборудване, свързващо Кримския полуостров с Русия. Задържани са петима руснаци и трима жители на Украйна и Армения по отношение на гърмежа, избран от съветските управляващи като терористичен акт. По данни на ФСС взривното устройство е било пренесено от Украйна в Русия през България, Грузия и Армения, написа Българска телеграфна агенция.

Взривеният на Кримския мост камион в никакъв случай не е бил на територията на Република България, която беше посочена като насочна точка за неговия маршрут. Това демонстрират резултатите от инспекцията, осъществена от службите за сигурност по разпореждане на министър-председателя Гълъб Донев, заяви Министерският съвет.

Говорител на Европейската комисия съобщи в понеделник, че не може да се има религия на изказванията на съветските проверяващи служби за маршрута на камиона. Толкова доста известия чуваме от Москва и така наречен публични места, които не заслужават никакъв коментар, съобщи представителят на конференция в отговор на въпрос, обвързван със споменаването на България. Няма по какъв начин да знаем какво се е случило в събота на моста, какво е довело до гърмежа, какви са аргументите. Знаете каква е достоверността на толкоз доста така наречен " следствия " в Русия. Не бих дал ни най-малка религия на това, което споделят, добави той.

Украйна не е удостоверила публично присъединяване си във гърмежа на моста, само че някои украински длъжностни лица реагираха с подигравателни и иронични мнения в обществените мрежи. " Цялата активност на Федералната работа за сигурност и Следствения комитет е цялостна нелепост ", съобщи Андрий Юсов, представител на украинския вътрешен министър, на въпрос по отношение на съветските изказвания за гърмежа.

Експлозията на моста, дълъг дванадесет километра, унищожи една част от оборудването и краткотрайно спря пътния трафик. Мостът, величествен план, открит персонално от съветския президент Владимир Путин през 2018 година, се трансформира в жизненоважен от логистична позиция маршрут за военната му акция. През него се насочват доставките за съветските войски, които се борят в Южна Украйна. Русия оповестява за четирима починали при гърмежа.

Руските сили нанесоха масирани ракетни удари по украински градове, в това число по енергийната инфраструктура на прилежащата страна. На излъчено по малкия екран съвещание на Съвета за сигурност на Русия в понеделник Путин съобщи, че ударите са ответна мярка за гърмежа на моста в Крим, който съгласно него е бил проведен от украинските секрети служби.

Представители на повече от 50 страни разискаха в коридорите на срещата на министрите на защитата на НАТО в Брюксел укрепването на противовъздушната защита на Украйна. Усъвършенстваните противовъздушни системи за защита са предопределени да пазят цели градове от въздушни набези. В понеделник при съветски ракетен обстрел в Украйна починаха 19 души, повече от 100 бяха ранени, а електрозахранването в някои елементи от страната бе прекратено. Украйна получи първия от четирите зенитно-ракетни комплекса ИРИС-Т СЛМ, които Германия даде обещание да достави. Украинският министър на защитата Олексий Резников написа в Туитър, че е " почнала нова епоха на въздушна защита ". " Системите " ИРИС-Т " от Германия са към този момент тук. Американските НЕЙСАМС идват ", съобщи той.

Срещата на министрите на защитата е първото огромно събиране на членовете на НАТО, откогато Москва анексира няколко украински територии, разгласи частична военна готовност и насочи завоалирани нуклеарни закани - дейности, които НАТО дефинира като очевидна ескалация на войната. Атаките против газопроводите " Северен поток " 1 и 2, преминаващи по дъното на Балтийско море, също способстваха за усилване на напрежението, макар че към момента не е напълно ясно кой стои зад детонациите.

Украинският президент Володомир Зеленски съобщи пред водачите на Г-7, че Владимир Путин към момента има средства за ескалация на войната и изиска помощ за основаването на въздушен щит против съветските удари. Зеленски изиска поддръжка за насърчаване на въздушните качества на страната и въздържане на Русия. " Когато Украйна получи задоволително количество съвременни и ефикасни системи за противовъздушна защита, основният детайл на съветския гнет - ракетните удари - ще изгуби въздействието си ", уточни украинският президент.

Седемте най-развити стопански системи в света се ангажираха в обща декларация да оказват помощ на Украйна, колкото време е нужно. " Ще продължим да оказваме финансова, филантропична, военна, дипломатическа и юридическа помощ на Украйна и ще останем твърдо паралелно до Украйна, колкото време е нужно ", беше посочено в декларацията след днешната виртуална среща на водачите на страните от Г-7.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР