Федерален съдия определи датата 4 март 2024 г. за процеса

...
Федерален съдия определи датата 4 март 2024 г. за процеса
Коментари Харесай

Доналд Тръмп се явява пред съда само ден преди най-важния избор за републиканците

Федерален арбитър дефинира датата 4 март 2024 година за процеса против Доналд Тръмп за подривна активност по време на изборите – това слага едно от най-големите наказателни каузи в американската история в разгара на предизборния сезон.

Решението слага началото на процеса единствено един ден преди „ супер вторника “, когато повече от дузина щати гласоподават в първичните избори на републиканците, в които Тръмп води безапелационно, с цел да изберат претендента на партията за президентските избори през 2024 година

Специалният юрист Джак Смит беше изискал процесът против 45-ия президент на Съединени американски щати да стартира на 2 януари, до момента в който юристите на Тръмп отвърнаха с препоръчана дата април 2026 година – 17 месеца след изборите.

„ Определянето на датата на правосъдния развой не зависи от професионалните отговорности на обвинения, тъй че господин Тръмп ще би трябвало да си направи сметка за датата “, съобщи съдията от Федералния съд на Съединени американски щати Таня Чуткан, откакто направи забележка на отбраната, че двегодишното отсрочване е прекомерно дълго.

Решението може да окаже решаващо въздействие върху очакванията на Тръмп да си върне Белия дом.

Той се включи в обществената си мрежа Truth Social, с цел да изиска делото да бъде прекъснато, като назова Смит „ анормален “ и упрекна президента Джо Байдън, че сее „ разделяне, яд и ненавист “.

„ Ще става единствено по-лошо, тъй като тези ненормалници не познават граници. Някой ден обаче разсъдъкът още веднъж ще надделее “, написа той, до момента в който Чуткан стартира да изслушва причините във федералния съд във Вашингтон.

Тръмп не се призна за отговорен по обвиняванията при започване на август и не беше задължен да участва на процедурното чуване в понеделник.

През тази година 77-годишният Тръмп е получил четири наказателни обвинявания – два пъти от Смит и по един път от щатските прокурори в Ню Йорк и Джорджия.

Но делото пред Чуткан може да съставлява най-голямата правна заплаха за Тръмп – изключително в случай че се окаже първото от това, което се обрисува да бъде претрупан юридически календар за някогашния президент.

„ Президентът Тръмп не е средностатистически човек. Той е необикновено образован и познава разпоредбите “, съобщи юристът му Алина Хабба в изявление за „ Fox News Sunday “, когато беше запитана по какъв начин клиентът ѝ ще се приготви за идните правосъдни процеси. „ Той също по този начин познава обстоятелствата, тъй като ги е претърпял “.

По-късно през март Тръмп ще бъде изправен пред съда в Ню Йорк по обвинявания за заплащане на пари за „ безмълвие “ в навечерието на изборите на порнозвезда, а през май – във Флорида за хипотетично погрешно боравене със строго секретни държавни документи.

На Тръмп и 18 съподсъдими са повдигнати и обвинявания в рекет в Джорджия поради напъните им да анулират резултата от изборите през 2020 година в южния щат.

Съдията, който управлява делото в Джорджия, към момента не е определил точна дата за началото на този развой.

Делото пред Чуткан упреква Тръмп в скрит план за машинация на Съединените щати и скрит план за възпрепятстване на публична процедура – взаимното съвещание на Конгреса на 6 януари 2021 година, което беше нападнато от навалица поддръжници на Тръмп.

Тръмп, единственият обвинен в този обвинителен акт, е упрекнат и в блян да лиши американските гласоподаватели от правото им на глас с погрешните си изказвания, че е спечелил изборите през 2020 година

Уит Айрес, умел политически съветник, съобщи, че в случай че Тръмп, който се радва на внушителна преднина в редиците на републиканците през 2024 година, бъде оневинен в първия развой, той съвсем несъмнено ще завоюва президентската номинация на партията.

„ Не знам по какъв начин ще го спрете “, сподели той в онлайн изявление. „ Но в случай че бъде наказан, не знам по какъв начин ще реагират хората на това, тъй като в никакъв случай не сме имали нещо, което да е близо до сходна обстановка.Трябва да мисля, че едно съществено обвиняване в тежко закононарушение, може би съчетано с известно време в пандиза, ще накара най-малко някои хора да премислят поддръжката си. “

61-годишната Чуткан, която беше назначена от някогашния президент демократ Барак Обама, издаде едни от най-строгите присъди за участниците в нападението против Капитолия в Съединени американски щати, а Тръмп я упрекна, че е „ мощно партийна “ и „ доста пристрастна “.

Чуткан има и юридическа история с Тръмп – тя се произнесе против него по дело от ноември 2021 година, като по-специално съобщи, че „ президентите не са крале “.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР