Ключова съставка, използвана в лекарства за настинка и кашлица, неефективна за облекчаване на задръстванията, казва групата на FDA

...
FDA събра своите външни съветници, за да разгледат отново фенилефрина,
Коментари Харесай

FDA събра своите външни съветници, за да разгледат отново фенилефрина, след като откри доказателства, че когато фенилефрин се приема перорално, много малко количество от лекарството всъщност достига до носа, за да облекчи задръстванията.

Неговият панел реши, че не са необходими повече опити, за да се докаже неефективността на лекарството - заключение, което може да накара фармацевтичните компании да изтеглят своите перорални лекарства, съдържащи фенилефрин, от рафтовете на магазините или производители, разработващи нови формулировки.

„Пациентската общност изисква и заслужава лекарства, които лекуват техните симптоми безопасно и ефективно и аз не вярвам, че това лекарство прави това“, каза Дженифър Шварцот, един от участниците в FDA.

Изображение: Фенилефринът се намира в Sudafed и други лекарства за настинка. Снимка: AP

Сега FDA ще трябва да реши дали да отмени обозначението на лекарството без рецепта като „общопризнато като безопасно и ефективно“.

Ако го направи, това може да доведе до голямо разтърсване за пазара на орални деконгестанти на стойност 2,2 милиарда долара (£1,8 милиарда), тъй като фенилефринът е в по-голямата част от неговите продукти.

Прочетете повече от Sky News:
Ново лечение за остри мигрени може да помогне на хиляди
Ваксината срещу COVID под езика може да е на път

Фенилефринът придоби популярност в началото на 2000-те като заместител на псевдоефедрина, деконгестанта, използван в Sudafed, който беше преместен зад аптека през 2006 г. в опит да се ограничи злоупотребата му като съставка за производство на метамфетамин.

Комисията не поставя под съмнение ефективността на псевдоефедриновите продукти без рецепта или назалните спрейове и капки на базата на фенилефрин, които потребителите ще трябва да преминат към, ако продуктите с перорален фенилефрин отпаднат.

Асоциацията за потребителски здравни продукти, която представлява производителите на лекарства, каза: „Разпоредбите за фенилефрин остават непроменени и няма промяна в наличността на продукти, съдържащи фенилефрин по рафтовете на магазините.

„Гласуването беше необвързващо предложение, което FDA трябваше да разгледа. Потребителите могат да запазят своята увереност във факта, че тези лекарства продължават да бъдат признати за безопасни и ефективни от FDA."

FDA обикновено следва препоръките на своята експертна група, но не е задължена да го прави. Има все още не е обявено кога ще бъде взето официално решение.

Източник: skynews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР