Фаворитът за премиерското място във Великобритания Борис Джонсън заяви, че

...
Фаворитът за премиерското място във Великобритания Борис Джонсън заяви, че
Коментари Харесай

Какво се случи през седмицата

Фаворитът за премиерското място във Англия Борис Джонсън съобщи, че е " въпрос на живот и гибел " страната да напусне Европейски Съюз на 31 октомври, със договорка или без

6% е растежът на заема на годишна база през април, като най-бързо се усилват още веднъж ипотеките, демонстрират данни на Българска народна банка Промени в конституцията за пълномощията на основния прокурор и прокуратурата са най-правилният път, с цел да се подсигурява съответна законова уредба за без значение следствие на основния прокурор - това е мнението на специалисти, взели участие във втората полемика при министъра на правораздаването Данаил Кирилов по измененията в режима на " тримата огромни " в правосъдната власт. Като опция на конституционните промени те оферират искане за пояснение от Конституционния съд.

Намаляването на партийните дотации се отсрочва за едномесечни съвещания, а окончателното гласоподаване би трябвало да стане в края на юли, реши съдружният съвет на ръководещата коалиция, който се събра във вторник, с цел да тушира напрежението сред сътрудниците

Фотограф: Велко Ангелов

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Ръководителят на представителството на Европейската комисия в София Огнян Златев е назначен от 1 юли на същия пост в Хърватия, която поема председателството на Съвета на Европейски Съюз от 1 януари следващата година. Временно управлението на представителството в София ще бъде поето от заместника на Златев - Христо Христов, до момента в който тече процедурата по желание на нов началник, което става посредством конкурс.

Част от 135-метровия комин на Топлоелектрическа централа " Марица-изток " 2 се срути, откакто по време на планов ремонт се възпламени сероочистващата апаратура на осми енергоблок. Засега институциите настояват, че няма данни за замърсяване, а съгласно ръководството на централата останалата част от нея е в естествена употреба. Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 " ще е изправена пред доста огромен разход, в случай че се окаже, че застраховката не покрива сходни вреди, доколкото същите уреди на 5 и 6 блок на централата костваха общо малко над 80 млн. евро.

Свят

Икономическият проект на Джаред Къшнър за мир сред Палестина и Израел не беше признат добре в Близкия изток. " Сделката на века " съгласно зетя на Доналд Тръмп допуска вложения в Палестина и близките арабски страни за над 50 милиарда $ в идващите 10 години. Липсата на политически решения обаче, които Вашингтон споделя, че ще показа по-късно, докара до отменяне на проекта освен от палестинците, само че и в арабските страни, с които Израел желае да възстановява връзките си.

Меркел загатна, че може да се откаже от Вебер в името на намиране на компромис за ръководител на Европейска комисия. Пред немските депутати канцлерът съобщи, че " претендент за ръководител на комисията може да е единствено този, който е показан на Европейския парламент от Европейския съвет, и това не зависи единствено от мен ". Досега Меркел поддържаше твърдо Вебер, който е така наречен водещ претендент на ЕНП. Но френският президент Еманюел Макрон и други евролидери са срещу кандидатурата му.

Западна Европа се приготвя за невиждани жеги, като температурите ще доближат над 45 градуса по Целзий. Във Франция бяха затворени десетки учебни заведения. Топлата вълна е резултат от нахлуване на парещ въздух от Сахара, като метеоролозите не са сигурни по кое време ще завърши.

Илюстрация
SpaceX сполучливо изведе в орбита 24 микросателита. При третото изстрелване на най-мощната ракета на компанията - Falcon Heavy, обаче още веднъж бе изгубено централното ядро на ракетата

Увеличаване

SpaceX сполучливо изведе в орбита 24 микросателита. При третото изстрелване на най-мощната ракета на компанията - Falcon Heavy, обаче още веднъж бе изгубено централното ядро на ракетата

[Reuters] Смаляване

Икономика

ГБС подписа контракт за 143 млн. лева за 6 километра от Околовръстното. Агенция " Пътна инфраструктура " (АПИ) избра изпълнителя още преди три месеца, само че процедурата се забави поради тъжба от " Трейс " в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), която бе отхвърлена и от Върховния административен съд. Първият стадий - проектирането, ще стартира, когато бъде обезпечено финансиране, излиза наяве от контракта. Общият период за планиране и строителство е 910 дни.

Близо 230 хиляди касови апарата към този момент работят съгласно новата разпоредба към 20 юни, настояват от Националната организация за приходите (НАП). Новите условия към търговците бяха признати през есента на предходната година за да се ограничи сивият бранш. Крайният период за компаниите, които не са регистрирани по Данък добавена стойност, е 30 юни. Дружествата, употребяващи програмен продукт за ръководство на продажбите (СУПТО), са със период до 30 септември. При тях се чакат и най-големите компликации, защото наредбата беше написана неразбираемо, а уточняването на противоречивите моменти продължава.

Държавата пласира ДЦК за 300 млн. лева поради американските изтребители F-16. Доходността по книжата е рекордно ниска – за 10.5-годишните тя е 0.4%, а за другите е 1.6%, което е колкото по 20-годишните облигации по външния дълг. Набраните средства ще бъдат употребявани за заплащане на част от сумата по идната договорка за изтребителите, стана ясно от думите на зам.-министъра на финансите Росица Велкова. Ако има договорка, ще се наложи и актуализация на бюджета за 2019 година и това може да стане още през юли. Покупката на американските изтребители ще усили касовия недостиг за тази година от сегашните 0.5% до към 2% от Брутният вътрешен продукт.

Американската фармацевтична компания AbbVie купува производителя на ботокс Allergan за 63 милиарда $. Allergan оперира в над 100 страни и придобива сегашната си значителност с помощта на основния изпълнителен шеф Бренд Сондърс. AbbVie е под напън да диверсифицира портфейла си, тъй като е подвластна от продажбите на лекарството си Humira.

[Reuters] Бизнес

Българският рекламен пазар доближи 415 млн. лева за 2018 година, което е нарастване от 12%. Това демонстрира изследване, направено за втора поредна година от Българската асоциация на информационните организации (БАКА). На рекламния пазар продължава да господства малкия екран, като делът й от медийния микс е 58%, а чистите вложения през 2018 година се равняват на 240 млн. лева Очакванията са рекламните вложения да не престават да се усилват и тази година.

Собственици на фитнес зали видяха риск от основаване на монопол в сектора. Основната опасност идва от сдружението " Бенефит системс България ", което стои зад известните карти за спорт MultiSport. Представители на сектора ще обсъдят дали да се сезира Комисията за защита на конкуренцията за нелоялни практики и ценови дъмпинг от страна на сдружението зад картите MultiSport. Сделки и планове

Собственикът на " Софсток " и " Гранд хотел България " Мирослав Печев е придобил голф комплексът до Елин Пелин.
Това е трети подред притежател на земите, където китайци възнамеряваха мегакомплекс за над 1.5 милиарда евро. Сделката е забележима от Търговския указател и е подписана на 13 юни, само че цената не става известна, защото е контрактувана в анекс, който не е прибавен.

" Линднер " ще влага 300 млн. лв. в комплекс от къщи върху 230 дка до София. Германската компания стартира градежа на огромния жилищен комплекс от затворен вид " Резиденшъл парк Лозен " във вторник. На първия стадий вложителят планува да вложи 80 млн. лв. в построяването на 136 еднофамилни, двуфамилни и редови къщи, социална зона с учебно заведение, детска градина, офис постройка с магазини и спортна зала. Очаква се строителството да продължи три години и първата фаза да бъде приключена през 2022 година

" Софийска вода " възнамерява вложения за 46.3 млн. лева през 2019 година Концесионерът, който е част от френската група Veolia, ще разпредели парите в трите съществени посоки - доставка на вода, канализационна мрежа и филтриране на отпадъчни води. Средствата са част от петгодишен проект, който планува до 2021 година да бъдат вложени 209 млн. лева в столичната ВиК мрежа. До 2021 година загубите на вода по мрежата би трябвало да бъдат понижени до 38.72%.

Производителят на розово масло " Дамасцена " влага още 5 млн. лева в етнографския си комплекс в с. Скобелево край Павел баня. Парите са вложени в създаване на амфитеатър с 500 места, който би трябвало да направи мястото още по-привлекателно за непознати и български туристи. С това общите вложени средства са 10 млн. лева, като проектите са те да набъбнат с още 2 млн. лева Целта на управлението е до 2-3 години броят на посетителите да стигне 150 хиляди души годишно.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР