Фаворитът на Има такъв народ - Камен Воденичаров, не подаде

...
Фаворитът на Има такъв народ - Камен Воденичаров, не подаде
Коментари Харесай

Осем кандидати за генерален директор на БНТ начело с Венелин Петков

Фаворитът на " ИТН " - Камен Воденичаров, не подаде документи за присъединяване в състезанието. Все още не е ясно партията на Слави Трифонов с кой претендент ще играе. Ако Съвет за електронни медии не събере болшинство от три гласа за дадена кандидатура, Кошлуков може да остане на поста.
В петък тъкмо в 17 часа изтече крайният период, в който искащите да оглавят Българската национална телевизия (БНТ) можеха да подадат документи в състезанието, проведен от Съвета за електронни медии (СЕМ). Очакванията бяха главните кандидати за поста да са някогашният началник на новините в Би Ти Ви Венелин Петков и журналистът със стабилен ефирен опит Асен Григоров. От известието на медийния регулатор обаче стана ясно, че Григоров не се е присъединил в състезанието и по този начин Венелин Петков остава като претендентът с най-големи шансове да бъде определен.

Документи са подали актуалният началник на Българска национална телевизия Емил Кошлуков, журналистът Сашо Диков, както и спортният водещ Сашо Йовков. Спортната журналистка Василена Матакиева, която от екипа на Българска национална телевизия мина в Управителния съвет на медията, също ще се бори за директорския пост. Документи са подали още преподавателката в журналистическия факултет на СУ " Св. Климент Охридски " Светлана Божилова, кореспондентът на Българска национална телевизия в Кърджали Красимир Ангелов и юристката Ирина Величкова.

Изненадващо от присъединяване в състезанието се е отказал артистът и водещ в малкия екран на Слави Трифонов - 7/8 ТВ - Камен Воденичаров. Той беше апетитен за един от любимците на " ИТН " за директорския пост в Българска национална телевизия. Преди месец пред " Капитал " Воденичаров удостовери, че обмисля да се кандидатира и не отхвърли, че е водил диалози с представители на Има Такъв Народ за това.
Реклама
Неофициално от ръководещата коалиция от дълго време настояват, че " ИТН " имат предпочитание отпред на Българска национална телевизия да бъде определен препоръчан от тях претендент. Това, че Има Такъв Народ се отхвърлиха да излъчат собствен представител в попълването на Съвет за електронни медии, се тълкуваше като тактическа отстъпка, с цел да слагат претенциите си за общоприет шеф на държавната телевизия. Не е ясно дали отводът на Воденичаров значи, че партията към този момент няма интерес към този пост.

За бъде определен който и да е от претендентите, би трябвало да получи най-малко 3 гласа от 5-членния състав на Съвет за електронни медии. Ако не се събере нужното болшинство, изборът се счита за провален, а на директорския пост остава актуалният началник на малкия екран. Такъв беше казусът преди години с Вяра Анкова, която остана дълго след формалния завършек на мандата си отпред на медията.

Според закона Съвет за електронни медии е самостоятелен регулаторен орган, който организира състезанието за общоприет шеф на Българска национална телевизия. Правилата гласят, че изборът му би трябвало да се случва по самостоятелна преценка на петимата му членове. На процедура обаче членовете на съвета постоянно остават лоялни към издигналите ги (партии или президент). Засега няма ясно болшинство към която и да е от публично огласените кандидатури.

През месец май съставът а Съвет за електронни медии беше освежен с трима души и на този стадий няма членове с мандат, който изтича скора. От президентската квота в регулатора са Соня Момчилова и Габриела Наплатанова. Останалите членове са определени от Народното събрание: Симона Велева, препоръчана от " Продължаваме промяната ", Пролет Велкова, препоръчана от " Демократична България ", както и издигнатата от ГЕРБ (и подкепена от ДПС) през 2019 година Галина Георгиева.
Реклама
През април ръководещите имаха желание да усилят регулатора с още двама души, които да бъдат гражданска квота, само че избирани от Народното събрание. До подобен вид по този начин и не се стигна.

Мандатът на Емил Кошлуков изтича на 5 юли. Дотогава би трябвало да се организира и състезанието, след който да стане ясно ще има ли определен нов общоприет шеф на медията.
class= " row " > Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Полина Паунова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР