Фъстъците са чудесно допълнение към домашната ви градина, тъй като

...
Фъстъците са чудесно допълнение към домашната ви градина, тъй като
Коментари Харесай

Отглеждане на фъстъци в домашни условия

Фъстъците са отлично допълнение към домашната ви градина, защото те изискват минимални грижи, а въпреки това дават великодушни добиви. Ако търсите да опитате нещо ново в градината си идващия сезон, може би е време да се вгледате по-отблизо в капацитета на фъстъците.

Фъстъците се нуждаят от дълъг вегетационен сезон и относително песъчлива почва, макар че някои сортове могат да порастват в глинеста почва. Въпреки това, в случай че добавите задоволително органична материя при окопаването или засаждането, множеството фъстъчени растения ще могат да порастват в глинести почви.

Фъстъците са просвета с дълъг вегетационен интервал - към 150 дни. Първоначално нарастват постепенно, само че цъфтежът им стартира още на 25-30 ден след поникването. Културата цъфти през цялата вегетация. Цветовете се отварят заран и цъфтят единствено по един ден. След оплождането цветната ръкохватка се разраства доста бързо и носи оплодената семепъпка, която се забива в почвата и се образува плодът. Едно растение има от 250 до 600 цвята, само че не всеки цвят дава плод.

 Засаждане на фъстъци

Плодове дават единствено рано цъфналите цветове и забитите в почвата (загърлени) семепъпки. По-късно образувалите се цветове не дават плод, тъй като са високо на растението и не могат да се загърлят.

Засадете семената на фъстъците на не повече от 3 до 4 сантиметра дълбочина. След това прибавете пълен пласт компост. Знайте, че би трябвало да внимавате, когато плевите към растението. Ако копаете прекомерно надълбоко, можете да го повредите. След цъфтежа клоните на растението паднат на земята, а то стартира да създава фъстъци. От този миг плевете единствено на ръка.

Също по този начин, откакто вашите растения стартират цъфтежа, значимо е да не им позволявате да изсъхнат, тъй като при засушаване цветовете увяхват и падат, което доста ще понижи реколтата ви.

 Фъстъци

През целия вегетационен интервал фъстъците би трябвало да се торят. Добре се отразява на растението угнил оборски тор или компост. За да си спестите плевенето на ръка, добра концепция е да мулчирате към растението, с цел да се понижи растежът на бурени.

И не забравяйте, че няма по-вкусен от българския фъстък!

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР