Фармацевтичната компания Пфайзер (Pfizer) е първият притежател на патент за

...
Фармацевтичната компания Пфайзер (Pfizer) е първият притежател на патент за
Коментари Харесай

Първият патент за ваксина срещу пневмония в Индия притесни местната индустрия

Фармацевтичната компания " Пфайзер " (Pfizer) е първият собственик на патент за продажба на ваксина против пневмония в Индия. Държавата е одобрила правото на компанията да популяризира мощния препарат Prevenar 13, само че локалният пазар вижда по-скоро опасност, в сравнение с добра вест в това, тъй като патентът слага изискването да не се създават по-евтини генерични други възможности на имунизацията до края на патентния период - 2026 година, написа " Ройтерс ".

Патентът е успех за американския фармацевтичен колос, тъй като Индия е страната с максимален брой случаи на пневмония в света, а посредством него компанията получава правото да е единственият производител и снабдител на имунизацията за региона в идващите 10 години.

Според локалните здравни организации обаче това слага и сериозен проблем, който ще лиши от достъп до имунизацията хиляди по-бедни семейства, поради че " Пфайзер " еднолично ще дефинира и цената й. Освен това възбраната да се създават нейни генерични еквиваленти в Индия ще има отрицателен резултат и отвън границите на страната, тъй като сега няколко по-бедни страни в Азия разчитат на индийската промишленост за евтини копия на всевъзможни лекарства, в това число и на този.

Ваксината на " Пфайзер " защищава деца и възрастни против 13 типа пневмококови бактерии и цялостния курс на имунизацията коства към 170 $ на пазара в Индия. От този март страната стартира да я популяризира гратис измежду популацията като част от имунизационната си акция, само че бюджетът е стеснен, тъй че ще доближи до едвам 2.1 млн. от общо 25 млн. души в риск.

В опит да си върне публичното утвърждение " Пфайзер " понижи цената предишния ноември, само че тя продължава да е непостижима за бедните поданици на Индия, които са и най-застрашени от заболяването. Сега компанията предлаа и още разновидности за отстъпки и съдействие с страната и здравните служби. Продуктът е в всеобщо произвеждане от 2010 година

Междувременно локалната копираща фармацевтична промишленост търси способи да заобиколи изискванията на патента и да сътвори артикул, който отново прави работа, само че е задоволително друг, че да не е противозаконен. Това обаче може да отнеме доста време, предизвестяват локалните представители на организацията " Лекари без граници ".

Организацията подаде несъгласие против патента с аргумента, че поради него доста разрастващи се страни ще останат без генеричните други възможности. Миналата година патентът за същата ваксина беше анулиран от Европейското патентно бюро и се оспорва също и в Съединени американски щати и Южна Корея, напомня " Ройтерс ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР