Фармацевтичната индустрия е в епицентъра на нова златна треска, очаквайки

...
Фармацевтичната индустрия е в епицентъра на нова златна треска, очаквайки
Коментари Харесай

Икономистът говори: Борбата срещу затлъстяването - новата златна треска за фармацевтичната индустрия

Фармацевтичната промишленост е в епицентъра на нова златна тресчица, очаквайки шеметенa възвръщаемост. Във фокуса на производителите на медикаменти са идващото потомство лекарства против затлъстяване.

Европа към този момент има своя нов първенец по пазарна капитализация. Това е датската фармацевтична компания " Ново Нордиск ", койтосложи завършек на хегемонията на френския колос за първокласни артикули с стремглав растеж на акциите от началото на годината. И с внушителната пазарна капитализация от 536 милиарда $, компанията известна до неотдавна с производството на медикаменти за диабет, към този момент е най-скъпата на Стария континент.

Как " Ново Нордиск “ се качи на гребена на вълната, описа в ефира на Дарик Югоизток ректорът на Бургаския свободен университет проф. доктор Милен Балтов. В авторската си графа проф. Балтов показа тематиката „ Наднормените резултати на част от фармацията “ и обясни пред слушателите аргументите за скока в пазарната капитализация на датската компания, подтикван от взрива в търсенето на медикаменти за намаляване. А това, уточни той, се трансформира и в международна наклонност.

Става въпрос за лекарства, предписвани на пациенти с диабет, сърдечни заболявания и други болести, свързани с наднорменото тегло, за които е добре да смъкват килограми. Според проучванията, с тях може да се смъкна до 15 % от надномреното тегло.

Компаниите, уточни проф. Балтов, употребяват странични резултати от медикаментозата, а новото е, че те образуват специфичен клас медикаменти. И поради това получават тази висока капитализация.

„ За положително или неприятно пазарът е доста огромен. В Съединени американски щати, при нация от 300 милиона, с наднормено тегло са 110 милиона души. Около 40 милиона от тях имат достъп през медицинските си застраховки, което значи, че тези лекарства могат да бъдат получавали и посредством осигуровките “, пояснипроф. Балтов.

И в случай че прогнозитедоскоро сочеха, че пазарът на медикаменти за намаляване ще доближи през идващите години 54 милиарда $, в този момент специалистите вършат прекалкулация и предвиждат, че през идващите шест години ще бъде ще бъде 77 милиарда $. „ Буквално казано златна тресчица в международен мащаб “, заключи проф. доктор Милен Балтов.

Чуйте проф. доктор Милен Балтов в „ Икономистът приказва “ по Дарик Югоизток:
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР