ФАО пусна днес нова кратка информация за предлагането и търсенето

...
ФАО пусна днес нова кратка информация за предлагането и търсенето
Коментари Харесай

Очаква се ръст на производството на пшеница през 2024 г., въпреки по-малкото засадени площи

ФАО пусна през днешния ден нова къса информация за предлагането и търсенето на зърнени култури, като леко увеличи прогнозата си за общото международно произвеждане на зърнени култури през 2023 година до 2840 милиона тона и предлага редица нови прогнози, съобщи Българска телеграфна агенция.

Световното ползване на зърнени култури през 2023/24 година в този момент се чака да доближи 2823 милиона тона – нарастване от 1,1 % по отношение на миналата година, което се дължи най-много на увеличеното ползване на царевица и пшеница за храна на добитък. Глобалните ресурси от зърнени култури се чака да се усилят, което се дължи напълно на грубите зърна, като съотношението международни ресурси от зърнени култури към ползване се чака да завърши годината на " комфортно " равнище от 31,1 % по отношение на 30,9 %. Предвижда се международната търговия със зърнени култури да нарасне с 1,3 % по отношение на миналата година, подкрепена от усъвършенстваната вероятност за износа на царевица от Украйна и по-силното търсене от Китай.

ФАО също по този начин разгласява предварителната си прогноза за международното произвеждане на пшеница през 2024 година, като предвижда 797 милиона тона, което е нарастване от 1 % по отношение на 2023 година По-ниските цени на пшеницата провокираха 6-процентен спад на годишна база в засаждането на зимна пшеница в Съединени американски щати, където продукцията въпреки всичко може да нарасне заради мощните вероятности за реколтата. Благоприятните метеорологични условия също поддържат упованията за нараснало произвеждане на пшеница през 2024 година в Русия, която е мотор на износа, както и над междинните резултати в Китай, Индия и Иран.

Конфликтите покачват острата продоволствена неустановеност

Конфликтите и неподходящите метеорологични условия изострят глада в 45-те страни по света, за които е оценено, че се нуждаят от външна помощ за изхранване на популацията, съгласно последния отчет за прогнозите за реколтата и обстановката с храните - тригодишна обява от Глобалната система за информация и ранно предизвестие на ФАО, също оповестена през днешния ден.

" Конфликтите в Близка Източна Азия и в Западна и Източна Африка водят до обезпокоително високи равнища на най-тежката фаза на остра продоволствена неустановеност ", се споделя в отчета с доста огромна угриженост за ситуацията на популацията на линията Газа в Палестина. Очаква се необятно публикуваното изсъхнало време да утежни продоволствената неустановеност в Южна Африка.

Въпреки че се чака общото произвеждане на зърнени култури да нарасне умерено през 2024 година измежду 44-те страни с ниски приходи с дефицит на храни, слабите реколти, събрани през 2023 година, и намаляващите ресурси усилиха потребностите от импорт за няколко страни на юг от Сахара.

Жътвата на зърнени култури през 2024 година ще стартира през април в Южна Африка, където широкоразпространените и продължителни дефицити на превалявания, свързани с метеорологичния феномен Ел Ниньо, внезапно ограничиха вероятностите за произвеждане. Ключовите зони за развъждане на култури в Малави, Мозамбик, Замбия и Зимбабве са получили по-малко от 80 % от междинните превалявания от предишния ноември, което демонстрира нараснала потребност от импорт на зърнени култури от тези страни през идната пазарна 2024/2025 година.  

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР