Фалирането на двете американски банки - Silicon Valley Bank (SVB)

...
Фалирането на двете американски банки - Silicon Valley Bank (SVB)
Коментари Харесай

Финансов журналист: Фалитът на двете американски банки в щатите не е опасен за Европа

Фалирането на двете американски банки - Silicon Valley Bank (SVB) и Signature Bank, няма да се отрази на европейската банкова система. Това сподели за Нова тв финансовият публицист от вестник „ Банкер ” Петър Илиев.

„ Конкретните банки са районни за Съединени американски щати. Не са огромни. Когато става въпрос за дребна банка, огромните нямат проблематични вземания от нея. Сериозната финансова рецесия през 2008 година стана, тъй като банкрутираха две огромни национални банки, които финансираха ипотечните заеми в Щатите ”, изясни Петър Илиев. И добави, че двата банкрута са по различни процедури.

„ Когато една банка има неразрешими проблеми, огромна част от активите й са работещи. Тоест, те се погасяват, има доходи по тях, само че не са задоволителни, с цел да се отреагира на ликвидния напън. Всичките й отговорности се отделят в мостова банка, която извършва обикновено интервенциите. Но притежателите на въпросната преструктурирана банка са я изгубили вечно. Тази мостова банка е под контрола на Федералната корпорация за гарантиране на влоговете ”, изясни Илиев. По думите му сега има спекулации, че в SVB депозити за обща сума от 25 милиарда $ няма да бъдат покрити.

Една от аргументите за банкрута е внезапното повдигане на лихвените проценти поради битката с инфлацията, счита финансовият публицист.

„ Това касае най-много американската SVB, тъй като нейният профил бе да финансира стартъпи. Това е извънредно рискова инвестиция ”, разясни Илиев. И заключи, че сходни банкрути в Съединени американски щати са нещо обикновено.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР