Фактурирането на изравнителните сметки на клиентите на Нелбо АД беше

...
Фактурирането на изравнителните сметки на клиентите на Нелбо АД беше
Коментари Харесай

Рекламации по изравнителните сметки за парно се подават до 31 август

Фактурирането на изравнителните сметки на клиентите на Нелбо АД беше направено в границите на месец юли. Това даде опция на клиентите на компанията да раполагат с повече време за възражения и рекламации по годишните фактури.
Нелбо регистрира понижаване на рекламациите за високи стойности на потребената сила. Рекламациите са основно от клиенти, които не са били регистрирани или имат служебни начисления за топла вода, заради неизправни водомери. До момента са почетени към 1200 рекламации за София, Перник и Враца. Преработените сметки на всички клиенти в постройките ще бъдат отразени във фактурите за август, които ще бъдат получени през септември 2021 година
Всеки клиент на Нелбо може да ревизира резултатите от изравнителните сметки на уеб страницата на компанията след самостоятелна регистрация, както и да следи месечната си консумация - планирана или действителна. При избор на уреди с радио доклад и месечно засичане на топлоизмервателните уреди, клиентите могат да наблюдават в действително време потреблението на топлинна сила.
Последните промени в Закон за Енергетиката от 12 март 2021г., в резултат на условия в Европейска инструкция 2012/27/ЕС за енергийна успеваемост, плануват монтаж единствено на отдалечени уреди за дялово систематизиране - топломери, топлинни разпределители и водомери. За избор на подобаващ апарат, който да може да бъде регистриран отдалечено след монтиране, следва клиентите да се съветват с топлинния си счетоводител.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР