Факторите на околната среда може да бъдат променяни така, че

...
Факторите на околната среда може да бъдат променяни така, че
Коментари Харесай

Проф. Георгиева: Може да се удължи средната продължителност на живота

„ Факторите на околната среда може да бъдат променяни по този начин, че да се удължи междинната дълготрайност на живота. Нужно е повишение на здравната просвета. Българите сме с най-ниска междинна дълготрайност на живота в Европа – към 71 година Можем да живеем над 90 година Това е допустимо с стабилно земеделие, здравословно хранене, добра връзка, с нараснала здравна просвета. Оцветители, подобрители на храните могат да доведат до промени освен в молекулата на ДНК ". Това съобщи проф. Милена Георгиева от Института по молекулярна биология в Българска академия на науките пред " Нова нюз ". 

За отминалата пандемия от Коронавирус тя сподели, че короновирусът не промени нашите гени, само че промени нашата епигенетика. Епигенетиката учи по какъв начин факторите на околната среда повлияват метода, по който се демонстрира нашата генетика, цялостната ни физиология – метода, по който човек ще се разболява, ще остарява. В доста сериозна степен околната среда въздейства върху нашите гени, разясни ученият.

„ Епигенетиката на клетките на кръвта и на имунната система, са изменени от Коронавирус на характерни места, които са виновни за стабилността на молекулата на ДНК. Нашият организъм има системи за самоотбрана, това значи, че COVID-19 е повлиял върху нашия имунитет. Това е вирус, който намира слабите места в човешкия организъм и им въздейства. За страдание, приказваме и за постковид, измежду които е и забързаното остаряване ", сподели проф. Милена Георгиева.

Тя посочи четирите фактора, които въздействат върху здравето ни и са скритите убийци – нездравословно хранене и затлъстяване, тютюнопушене, корист с алкохол и корист с цифрови устройства. Тези фактори учените са нарекли „ скрити пандемии ", които убиват 7 от 10 души. Те са причина за хроничните, незаразни болести. „ Колкото повече съпътстващи болести има една популация, толкоз по-силен е отзвука от една пандемия ", сподели Георгиева. Имаме потребност от предварителна защита, профилактика, повишение на здравната просвета на българина, безапелационна бе тя.

Колкото по-дигитално подвластни сме, толкоз по-сме заобиколени от нездравословните привички и да живеем в нездравословна среда. Въпросът е човек да го осъзнава и да го управлява, добави Милена Георгиева.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР